PROBLEM KONJA I KOD SUSJEDA

Zbog golfa upitna ergela slovenskih lipicanaca?

01.08.2010 u 17:41

Bionic
Reading

Slovenska vlada ovog je tjedna prihvatila plan upravljanja ergelom Lipica do 2014. godine, a slovenski mediji navode da je budućnost ergele u sadašnjem opsegu upitna jer je potrebna racionalizacija poslovanja zbog gospodarske krize, te da vlada ima namjeru na račun pašnjaka za konje povećati lipičko igralište za golf.

Ergelu blizu sela Lipica 1580. osnovao je austrijski nadvojvoda Karlo, a prije 14 godina je na temelju posebnog zakona proglašena posebnom državnom ustanovom sa statusom spomenika prirodne i kulturne baštine.

Neki slovenski mediji dočekali su "na nož" informaciju o planovima vlade Boruta Pahora da proširi golf igralište.

Istu je ideju imao i bivši premijer Janez Janša koji je, za razliku od Pahora, strastveni igrač golfa. Janša je prije 4-5 godina za predsjednika nadzornog odbora u Lipici bio postavio potpredsjednika svoje stranke, a zbog forsiranja golfa u Lipici u dijelu javnosti bio proglašen grobarom bogate tradicije koja Sloveniji omogućava da se diči titulom "domovine lipicanaca".

Takvu titulu Slovenija na engleskom jeziku ističe na gigantskim reklamnim plakatima uz autocestu u blizini Postojne, ali i na druge načine, šireći svoj imidž turističke države s bogatom tradicijom i prirodnim ljepotama.

Kritički mediji koji su tada napadali Janšu sada tvrde da Pahorovi stručnjaci u vladi vjerojatno nisu ni pročitali izvješće o stanju u štalama ergele Lipica koje sugerira da će u slučaju da ne budu osigurana dodatna sredstva, koja sadašnji državni proračun i proračun za iduću godinu ne predviđaju, biti potrebno smanjiti broj konja u ergeli, odnosno dio konja prodati.

Izvješće podnijeto vladi zaključuje da se s konjima premalo vježba i da širenje golf turizma ne smije ići na štetu njihova prirodnog staništa.

Planovi da se prostor za konje smanji zbog golfa ili hotelijerske djelatnosti mogli bi izazvati sukobe u samoj vladi jer je ministrica kulture koja je zadužena za samu ergelu kao kulturni nacionalni spomenik protiv takvih namjera.

Ministrica Majda Širca zaprijetila je prije nekoliko mjeseci da će u slučaju širenja golf igrališta dati ostavku, a ona pripada stranci Zares, jakom Pahorovom koalicijskom savezniku.

Neki stručnjaci i ljubitelji konja lipicanaca, koji ih drže važnim dijelom slovenskog nacionalnog identiteta, predlažu da se golf, ali isto tako i kockarnica u Lipici, koja je nekada privlačila velik broj turista iz susjedne Italije željnih zabave i noćnog života, postupno povuku s tog područja, kako bi slovenski lipicanci počeli disati punim plućima.

Oni tvrde da su akumulirani gubici ergele Lipica u sklopu kojega je i turistička te hotelijerska djelatnost, a koje mora pokrivati država, uzrokovani upravo pogrešnom razvojnom strategijom i forsiranjem masovnosti i turizma, umjesto razvojem osnovne djelatnosti i uzgoja samih konja.