DIREKTOR BUNDESBANKE IZVRIJEĐAO ARAPE I TURKE

'Zbog emigranata Njemačka zaglupljuje!'

01.09.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Ovih dana se u Njemačkoj razvila žučna rasprava oko publicističke knjige ekonomista Thila Sarrazina, u kojoj član uprave Bundesbanke iznosi kontroverzne teze o emigrantima i muslimanima. U međuvremenu su se definirale pozicije: na jednoj strani je 65-godišnji Sarrazin, a na drugoj cijela njemačka politička elita, civilno društvo i većina medija

'Arapi i Turci u Berlinu nemaju nikakvu drugu produktivnu društvenu funkciju osim prodaje voća i povrća.' 'Turci osvajaju Njemačku pomoću većeg prirodnog prirasta.' 'Muslimani u Njemačkoj jedino proizvode djevojčice sa šalovima preko glave.' 'Ne želim da moji unuci i praunuci žive u državi u kojoj će se većinski govoriti turski i arapski, a dnevni ritam određivati zvuk mujezina s minareta.' 'Zbog emigranata Njemačka postaje gluplja.'

To su samo neke od rečenica koje ovih dana u njemačkim medijima izjavljuje Thilo Sarazzin, nekadašnji gradski političar iz Berlina, koji je trenutno član uprave Bundesbanke, odnosno Njemačke narodne banke.

Sarrazin je i dugogodišnji član SPD-a koji se ekspresno ogradio od njegovih teza te priprema izbacivanje iz stranke. Predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel već je novinarima izjavio da uopće ne zna zašto je Sarrazin još uvijek u stranci te ga pozvao da se ispiše. Ovaj je to odbio, pa je pokrenut postupak isključenja.

Ipak, to je tek jedan od problema s kojima se Sarrazin susreće zbog svojih rasističkih teza, jer ga je direktno osudila i kancelarka Angela Merkel, koja inače nema običaj uskakati u kontroverzne debate o emigraciji, te pozvala Bundesbank da ga izbaci iz uprave.

Zapravo, u zadnjih sedam dana nije bilo viđenijeg njemačkog političara koji nije napao Sarrazina, pa je šef zelenih Cem Ozdemir, inače turskog porijekla, usporedio ponašanje bankara s onim Osame bin Ladena. Fitilj žučne javne rasprave zapalila je prije svega Sarrazinova knjiga 'Samouništenje Njemačke' u kojoj detaljno obrazlaže svoje teze o glupim muslimanima koji, kako naslov kaže, uništavaju Njemačku.

Sarrazinova knjiga izazvala je gnjev ljudi koji su odmah odlučili prosvjedovati

Sarrazin pritom koristi brojne statistike koje su pažljivi kritičari i stručnjaci razobličili kao manipulaciju, a njegove izjave o genetskoj predispoziciji Arapa za nižu inteligenciju osudili su i iz Centralnog savjeta njemačkih Židova kao čisti rasizam.

U ponedjeljak se hitno sastala i uprava Bundesbanke te izdala priopćenje da teze Thila Sarrazina 'nikako nemaju veze sa stavom banke' te 'štete našem ugledu', pa će nakon razgovora s njime odlučiti o njegovoj sudbini.

Konzervativni mediji su u svojim komentarima osudili Sarrazina, pa je tako Die Welt napisao 'da se bankar osramotio koristeći stavove o genetskoj uvjetovanosti', no pozdravljaju debatu koja se razvila u javnosti.

Lijevi mediji nisu bili tako blagonakloni Sarrazinu kojeg je dnevnik Tageszeitung opisao kao 'nesumnjivog rasista' i pozvao SPD da ga što prije izbaci iz stranke. Ekonomski analitičari pak ističu da je njemačkom gospodarstvu itekako potrebna svježa radna snaga koja dolazi izvan države te da su tvrdnje o tome da emigranti uništavaju njemački standard potpuna besmislica.

Čak je i uvijek konzervativni tabloid Bild zaključio da su Sarrazinove izjave skandalozne, no da zbog toga ne treba zatvarati oči pred problemima s kojima se Njemačka suočava kada je riječ o integraciji pridošlica.

Nakon svega toga, Thilo Sarrazin je lakonski izjavio da mu nije jasno što je razlog takve masovne osude, a 'Samouništenje Njemačke' je na putu da postane bestseler. Zato se nije teško složiti sa zaključkom da će i u ovom slučaju jedan bankar masno profitirati na leđima drugih, bili oni emigranti koje je izvrijeđao ili tek kupci njegove knjige.