BERNARDIĆ PREDLAŽE

'Zbog brojnih korejskih turista sklopiti prijateljstvo Zagreba i Seula'

10.09.2015 u 14:01

Bionic
Reading

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) je predložio, a gradonačelnik Milan Bandić prihvatio da zbog sve brojnijeg posjeta korejskih turista Zagreb ponudi Seulu sklapanje prijateljstva.

'U Zagrebu najviše borave korejski turisti, znamo koliko je turizam važan za Zagreb i Hrvatsku, a važno je da je Južna Koreja jedna prijateljska zemlja. Na popisu gradova s kojima je Grad Zagreb prijatelj ne nalazi se Seul, pa predlažem da uspostavimo prijateljstvo s glavnim gradom Južne Koreje i najdigitalnijim gradom na svijetu', poručio je Bernardić u četvrtak na aktualnom satu Gradske skupštine.

Istaknuo je kako suradnjom sa Seulom hrvatska metropola može učiti iz korejskih iskustava i primijeniti ih u raznim područjima gradskog života, kao što su znanost, promet, energetska učinkovitost, te pritom ostvariti i brojne uštede. 'Naučimo iz njihovog iskustva te alocirajmo sredstva za najkreativnije mlade ljude, znanstvenike koji će raditi na 'smart city' ciljevima Grada Zagreba, znači Zagrebu kao pametnom gradu', kazao je Bernardić.

Zahvalivši mu na prijedlogu, Bandić je rekao kako se Seulu može uputiti pismo s prijedlogom sklapanja prijateljstva, obećavši Bernardiću te predsjedniku Skupštine Darinku Kosoru i potpredsjedniku Andriji Mikuliću da će ih voditi sa sobom kada će ići u Seul. Napomenuo je kako je Zagreb ove godine vodeći grad u Hrvatskoj po broju turista.

Mikulić ga je pozvao da u Južnu Koreju ne vodi velike delegacije, već da novce utroši u gradsku komunalnu infrastrukturu.