MESIĆEVI KOSTURI IZ ORMARA

Zbog afere Patria policija češlja Pantovčak?

03.04.2012 u 09:10

Bionic
Reading

Kriminalistička policija istražuje tko je u Uredu predsjednika u vrijeme Stipe Mesića navodno primio mito od finske Patrije da bi ta tvrtka dobila posao u Hrvatskoj, javlja HRT

Istražuje se ugovor iz 2007. o kupnji 84 oklopna vozila vrijedna 112 milijuna eura. Kako je sinoć objavio Dnevnik 3, istražitelji su prije nekoliko dana ušli u Ured predsjednika, a provjeravaju se knjige ulazaka na Pantovčak.

Istražitelji žele provjeriti navode Wolfganga Ridela, posrednika finske Patrije pri prodaji vojnih oklopnih vozila u Sloveniji i kraće vrijeme u Hrvatskoj, o susretima u Uredu predsjednika kada je ondje bio Stipe Mesić. Ne zna se koje je osobe Ridel prokazao, no očito se sumnja na nekoga tko je tada bio zaposlen u Uredu predsjednika.

Glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić nije željela ništa reći o kriminalističkoj istrazi u slučaju Patrije, napominjući da je riječ o predmetu u nadležnosti USKOK-a, u kojem se također nije moglo ništa doznati. Bivši predsjednik Mesić trenutačno je u inozemstvu i nije bio dostupan za izjavu, a nema potvrde ni iz Ureda predsjednika.

U siječnju prošle godine Mesić je Hini izjavio da je posao nabave oklopnih vozila od Patrije bio vrlo dobar, ali je i potvrdio da je jedna osoba iz Hrvatske neuspješno pokušala intervenirati kod te tvrtke, nudeći da pod povoljnijim uvjetima sklopi posao s Hrvatskom, i to nakon što je ugovor 2007. već bio potpisan.