rat na vidiku?

Završio dvosatni sastanak Bidena i Putina, američki predsjednik najavio konzultancije s europskim saveznicima

07.12.2021 u 19:06

Bionic
Reading

Razgovor američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog kolege Vladimira Putina završio je u utorak nešto poslije 18 sati po srednjoeuropskom vremenu, a održan je u svjetlu bojazni od ruskog napada na Ukrajinu, prenijele su ruske novinske agencije.

Razgovor video-vezom trajao je oko dva sata, prenosi AFP pozivajući se na ruske agencije Ria Novosti, TASS i Interfax.

Biden se nakon razgovora s Putinom namjerava konzultirati s europskim saveznicima, objavila je Bijela kuća.

Biden će razgovarati s njemačkom kancelarkom u odlasku Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, britanskim premijerom Borisom Johnsonom i talijanskim premijerom Mariom Draghijem, navodi se u priopćenju, koje prenosi dpa.

Saveznici su se u ponedjeljak dogovorili da će ostati u bliskom kontaktu kako bi pripremili koordiniran i obuhvatan odgovor na gomilanje ruskih oružanih snaga u blizini ukrajinske granice.

  • +3
Ruski tenkovi Izvor: Profimedia / Autor: Vitaliy Ankov / Sputnik / Profimedia

Bijela kuća nije objavila nikakve pojedinosti o Bidenovu razgovoru s Putinom.

Prije svog prvog izravnog razgovora s Putinom od srpnja, Biden se u ponedjeljak konzultirao s europskim saveznicima o mogućim sankcijama protiv Rusije i zatražio čvrst zajednički stav u podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

Kremlj je pak u ponedjeljak najavio da će Putin tražiti pravno obvezujuća sigurnosna jamstva da se NATO više neće širiti na istok niti razmještati svoje oružje blizu ruskog teritorija, uključujući u Ukrajini.