TRI DANA PRIJE SJEDNICE

Zavjet šutnje o novom sazivu zagrebačke Skupštine

17.06.2013 u 14:05

Bionic
Reading

Iako su tri dana do prve konstituirajuće sjednice novog saziva zagrebačke Gradske skupštine, sve bitne informacije najjače političke snage u glavnom gradu kriju kao zmija noge. Naime, ne žele se izjašnjavati o mogućem predsjedniku Skupštine, a SDP se i dalje ne može dogovoriti tko će sjediti u Ćirilometodskoj umjesto njihovih četiriju kandidata s liste, među kojima je i Rajko Ostojić, a koji zbog druge funkcije ne mogu biti gradski zastupnici

Tko će u Skupštinu umjesto Rajka Ostojića, Sanje Ožić, Ljubice Hrgović i Željka Kvesića s liste SDP-a i koalicijskih partnera, za sada ne znaju. O tome se trebalo raspravljati prošloga četvrtka na sjednici GO SDP-a, no doznajemo kako se te tematike uopće nisu dotaknuli. Tako tri dana prije prve sjednice novog saziva nisu poznata imena koja će četiri godine predstavljati one koji su za njih glasovali.

Jednu stvar u SDP-u definitivno znaju, a to je da neće imati svoga kandidata za predsjednika Skupštine. Šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić nije želio odgovoriti na pitanje hoće li njegova ekipa dići ruku za Darinka Kosora, koji se jedini otvoreno izjasnio o kandidaturi.

Upravo se u medijima spekulira kako je kandidatura šefa HSLS-a pala u dogovoru s Milanom Bandićem čija lista ima jednako mjesta u Skupštini kao i lista SDP-a. Kosor će kandidaturu formalno predati u srijedu ako se do tada ne oformi stabilna skupštinska većina koja u tom slučaju imenuje predsjednika i dva potpredsjednika. Kako stvari sada stoje, situacija će se raščistiti tek u četvrtak, kada novi i reizabrani zastupnici sjednu u svoje klupe te formiraju klubove.

To će napraviti HDZ. Margareta Mađerić rekla je kako će se o predsjedniku Skupštine izjasniti, ako do toga dođe, na sjednici Kluba zastupnike u četvrtak.

O eventualnom šefu skupštine ne izjašnjavaju se ni iz Bandićeva stožera. 'Bit će kako se dogovorimo', kazala nam je nekadašnja Bandićeva prva ruka u gradu Jelena Pavičić Vukičević, a odluka doznajemo pada u srijedu poslijepodne. U Skupštinu će umjesto Milana Bandića, Sandre Švaljek, Vesne Kusin i Slavka Kojića koji su bili na listi, a koji imaju izvršnu funkciju u gradu, četvero koji se nalaze na listi iza broja 17. To su: Ante Dodig, Mirsad Srebrenković, Bogdanka Srdić Vulpe te Damir Jurinović.

Stranke i liste u svakom slučaju, objašnjava nam tajnik Skupštine Dejan Subotić, moraju do dana konstituirajuće sjednice obavijestiti 'Stručnu službu Gradske skupštine o određenim zamjenicima gradskih zastupnika i sklopljenim sporazumima, odnosno postignutim dogovorima ako se određuje zamjenik gradskog zastupnika izabranog na kandidacijskoj listi dviju ili više političkih stranaka'.

To bi značilo da će se konačan popis gradskih zastupnika znati tek u četvrtak, na prvoj sjednici novoga saziva.