KAZNA ZA HITNU POMOĆ IZ PULE

Zaustavili pijanog vozača pa kažnjeni sa 150 kuna

27.12.2013 u 09:17

Bionic
Reading

Sva tri člana tima Hitne medicinske pomoći kažnjeni su novčanim kaznama od po 150 kuna zbog narušavanja javnog reda i mira, jer su prije nešto više od godinu dana zaustavili pijanog vozača i zauzvrat od policije dobili – prijavu. Upravo ovih dana cijeli je slučaj dobio i sudski epilog kojim je zapravo potvrđena prijava policije i kojom je sutkinja Prekršajnog suda u Puli kaznila sve sudionike u tom incidentu

Vozač, kod kojeg je utvrđeno da je, uz narušavanje javnog reda i mira bio pod vidljivim utjecajem alkohola, koji je uz to odbio alkotestiranje te upravljao vozilom bez vozačke dozvole i ostavio ga nepropisno na prometnici Bartolomeo dei Vitrei, kažnjen je jedinstvenom novčanom kaznom u iznosu od 2.400 kuna, piše Novi list

Ovakav ishod neugodno je iznenadio djelatnike pulske hitne pomoći, neovisno što imaju mogućnost ulaganja prigovora. Nerazumljiv im je način donošenja ovakvog prekršajnog naloga na temelju optužnog prijedloga PU istarske jer, kako tvrdi dr. Dragan Vujović, dijelovi njihovog svjedočenja nisu uopće navedeni niti uzeti u obzir pri donošenju prekršajnog naloga. Nitko ih nije niti zvao da ponove iskaz pred sucem, već su samo pozvani da dođu podignuti rješenje.
je niti zvao da ponove iskaz pred sucem, već su samo pozvani da dođu podignuti rješenje.

'Kao što se vidi iz obrazloženja prekršajnog naloga krivi smo jer smo 'upotrebljavajući tjelesnu snagu držali za ruke i noge pijanog vozača i onemogućavali mu da se digne'. No, to je samo donekle točna verzija, ističe dr. Vujović te podsjeća da je više puta zvao policiju, prvi put učinio je to čim je uočio automobil koji krivuda gradskom prometnicom.

'Na semaforu je bilo upaljeno crveno svijetlo i pješaci su već počeli prelaziti cestu. Vozač kojeg smo slijedili dao je odjednom gas i pred pješačkim je prijelazom podignuo ručnu, zanio se i bočno stao ispred zapanjenog pješaka. Tada sam drugi put zvao policiju i rekao neka odmah dođu jer imamo vozača problematičnog ponašanja. Upalili smo potom rotacijska svjetla i stali paralelno s vozilom da ne bi dalje krenuo. Izašli smo i upitali ga je li dobro.

Slutili smo da je bio u alkoholiziranom stanju, ali nismo znali je li i pod utjecajem kakvih opijata. No čim smo mu se približili izašao je iz vozila, počeo vikati na nas, psovati nas i hodati uznemireno oko vozila te se htio tući s nama. Uspjeli smo mu samo uzeti ključ vozila da ne bi nastavio vožnju u takvom stanju i da netko ne nastrada te čekali policiju koja nije dolazila, potsjeti je na nemili događaj dr. Vujović.

Tada je, kaže, pijani vozač krenuo prema njihovim kolima hitne pomoći koja su ostala upaljena i htio ih – ukrasti! Tada sam treću put zvao policiju.

'Čak su nam i policajci rekli da ne mogu vjerovati da se i nas optužuje, ali ovakav ishod priče doista, nažalost, ima posve jasnu poruku: okreni glavu na drugu stranu i čekaj da se dogodi tragedija. Mi smo to mogli učiniti, vratiti se do naše ambulante i čekati kada će nas zvati zbog toga što je upravo taj vozač nekoga zgazio, udario ili usmrtio.

Tada bi se pitali jesmo li ranije mogli nešto napraviti da spasimo ljudski život. Pokušali smo takvo nešto ranije spriječiti, a eto što smo dobili zauzvrat?! Uvjeren sam da smo odradili dobar posao i stvarno spriječili potencijalnu veliku nesreću, zaključuje dr. Vujović.