PAHOR POTVRDIO

Zatvorenik iz Guantanama nije primljen zbog sigurnosnih razloga

02.12.2010 u 15:45

Bionic
Reading

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor potvrdio je u četvrtak da je njegova vlada suzdržana kad je riječ o primanju zatvorenika iz američke baze Guantanamo, pri čemu je naglasio da su razlozi sigurnosne prirode

'Slovenska vlada nije donijela odluku o primanju jednog zatvorenika iz Guantanama. Ne samo da za tu odluku nedostaje zakonski temelj, nego je važnije pitanje kakve bi bile njezine posljedice za našu sigurnost', rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon redovne sjednice vlade, dodajući da se sigurnosne posljedice provjeravaju.

Komentirajući javnu objavu bilješke bivšeg američkog otpravnika poslova u Ljubljani, u kojoj se tvrdi da mu je Pahor u privatnom razgovoru prije godinu dana obećao primanje jednog zatvorenika iz Guantanama u zamjenu za susret s predsjednikom Obamom, Pahor je ponovno oštro zanijekao tu tvrdnju, naglasivši da je američki diplomat možda stekao pogrešni dojam nakon njihova sastanka.

Slovenija je o mogućem primanju 'samo jednog' zatvorenika iz Guantanama sa SAD-om razgovarala nudeći to kao 'prijateljsku gestu' kako bi se Guantanamo zatvorio što je Obamino predizborno obećanje, a ne za 20-minutni susret slovenskog premijera s Obamom, naveo je Pahor.

'Izražavali smo spremnost da jednog zatvorenika preuzmemo i ništa u zamjenu nismo tražili niti smo povezivali pitanje Guantanama i mog posjeta SAD-u', rekao je Pahor.