IZVANREDNE MJERE

Zatvoren Kopački rit, Dunav prešao 6,5 metara

10.06.2013 u 14:02

  • +15

Pripreme za obranu od poplave kojom prijeti nabujali Dunav

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Bionic
Reading

Vodeni val na Dunavu u Baranju stiže u petak. Za cijelo slivno područje Dunava jučer su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava. Nizvodno, premijer Zoran Milanović, s ministrima unutarnjih poslova Rankom Ostojićem i poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, došao je u posjet Vukovaru, gdje službe još rade u stanju pripravnosti, ojačavaju nasipe na Dunavu i postavljaju vreće s pijeskom. Proglašenjem izvanrednih mjera za posjetitelje je zatvoren i Kopački rit

Vodostaj Dunava kod Batine prešao je 6,5 metara. Na svim nasipima organizirana su 24-satna dežurstva i obilasci oko 60 kilometara nasipa u Baranji, u pripravnosti su službe Hrvatskih voda i licenciranih tvrtki, a u slučaju potrebe mogu se angažirati i dodatne snage i sredstva, što zasada nije potrebno, izvijestio je Stožer zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije.

'Prema sadašnjim saznanjima, stanje na terenu apsolutno je pod kontrolom. Sve službe dnevno koordiniraju svoje aktivnosti i djeluju sukladno informacijama koje se prikupljaju i analiziraju u županijskom stožeru zaštite i spašavanja', rekao je župan Vladimir Šišljagić

Načelnici općina i gradonačelnici na potencijalno ugroženom području uz Dunav i Dravu dužni su organizirati stalna dežurstva te o svim uočenim problemima informirati županijski stožer. Prema procjenama Centra za obranu od poplave na mjestima u opasnosti napunjeno je 11 tisuća vreća s pijeskom. Danas je na raspolaganju dodatnih 110 tisuća vreća s pijeskom, u čemu pomaže i Hrvatska vojska.


U Vukovaru je mobilizirano oko stotinu ljudi, pomaže im 100 vojnika Hrvatske vojske, u Iloku 30 građana uskoro dobiva pomoć njih još 50. 'Moramo raditi u smjenama i izmjenjivati ljude jer je posao vrlo naporan', rekao je Josip Grubišić, tajnik stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije

I osječko-baranjski stožer pozvao je mještane općina Draž, Popovac, Kneževi Vinogradi, Čeminac, Darda, Bilje, Petrijevci, Erdut i Osijeka da se dobrovoljno stave na raspolaganje u slučaju potrebe za dodatnim angažiranjem snaga na pitanjima obrane od poplava.

Građani se ujedno obavještavaju da je zabranjeno kretanje po nasipima i ostalim mjestima potencijalno ugroženih poplavom. Na tim mjestima stalna su dežurstva stručnih osoba Hrvatskih voda i policijske ophodnje. Na snazi je i mjera zabrane plovidbe Dunavom.

Vodostaj Drave kod Osijeka jučer je iznosio 335 centimetara. I na Dravi traju intenzivne pripreme jer se u petak očekuje vodostaj nešto viši od 500 centimetara. Vodovod-Osijek na 35 najnižih točaka u Osijeku postavio je betonske cijevi iznad kanalizacijski otvora i tako osigurao eventualno izlijevanje kanalizacijskih voda zbog visokog vodostaja. Vrećama pijeska zaštićen vodoopskrbni objekt na Pampasu, a 300 radnika i sva mehanizacija nalazi se u stanju pripravnosti.

Zatvoren Kopački rit

Zbog proglašenja izvanrednih mjera zaštite od poplava i mogućeg proglašenja izvanrednog stanja zbog očekivanog vrlo visokog vodenog vala Dunava, Park prirode Kopački rit do daljnjeg će biti zatvoren zbog sigurnosti posjetitelja.

Jutros je županijski stožer zabranio kretanje na ovom području zbog sigurnosti posjetitelja, ali i kako bi djelatnici Hrvatskih voda mogli obaviti pripreme za obranu od poplava, rekao je za Media servis ravnatelj Parka Damir Opačić.

'Stoga je Park zatvoren za posjetitelje do daljnjega dok se ne ukinu mjere, odnosno dok ne prođe taj vodeni val i opasnost', izvijestio je Opačić. Kaže da bi, prema neslužbenim informacijama s terena, Kopački rit mogao biti zatvoren sedam do deset dana. Opačić podsjeća da je njima proljeće vrh turističke sezone.

'Ionako nam je dulja zima, loše vrijeme, kiša za sve vikende i blagdane. Uz postojeću krizu i recesiju to nam je već narušilo, a ovo nam je sad još dodatan problem. Ja se nadam da će, kad sve ovo prođe, ljudi doći u Kopački rit i da će sve biti u redu', zaključio je ravnatelj Parka prirode.