OSJEČKI SLUČAJ

Zatvor tužilo 30 zatvorenika jer spavaju na podu

27.11.2012 u 18:02

Bionic
Reading

Trenutačno se u osječkom zatvoru nalazi samo 170 osoba, iako se nekada iza zatvorskih zidova na Gajevom trgu znalo gurati i do 250 zatvorenika

Glavni razlog nije smanjen broj prekršitelja zakona na hrvatskim ulicama nego strah osječkog zatvora od tužbi zbog uvjeta smještaja.

Naime, osječki zatvor do sada je već zaprimio 30 tužbi zbog navodno nehumanog tretiranja zatvorenika, pri čemu se prvenstveno misli na smještaj na madrace na podovima zatvorskih ćelija.

'Koliko mi je poznato, do sada ni jedna tužba nije presuđena u korist zatvorenika, a svi traže novčanu nadoknadu zbog lošeg zatvorskog smještaja. U slučaju da sada uzmemo zatvorenika u trenutku kada nemamo slobodnih kreveta i da ga smjestimo na madrac, svjesno se izlažemo novoj tužbi.

U ovom trenutku bismo pronašli slobodan krevet za novog zatvorenika, ali postoje dani kada nemamo slobodne kapacitete, pa nismo u mogućnosti primiti još jednu osobu, te ih u slučaju lakših prekršaja šaljemo kući', kaže Tomislav Cvitanušić, upravitelj osječkog zatvora.

Inače, u zatvoru napominju kako nagovještaja gradnje nove zatvorske zgrade povećanih kapaciteta ili preseljenja u novi objekt za sada, zbog opće štednje u državnom proračunu nema, a i oni sami pokušavaju pronaći načine dodatne uštede.

'Razmišljamo o postavljanju solarnih panela na zgradu zatvora i za to ćemo zatražiti odobrenje, jer bi nam tada topla voda bila besplatna. Naši troškovi režija su iznimno visoki. Što se tiče zaposlenika, imamo nekoliko zahtjeva za umirovljenje.

Vjerujem da će nova radna snaga stići iz redova carinika, nakon što se sljedeće godine ulaskom u EU zatvori dio graničnih prijelaza u okolici Osijeka. Riječ je o državnim službenicima, koji će novu službu najvjerojatnije dobiti u zatvoru', kaže Cvitanušić.