VAPAJ UGOSTITELJA

'Zatvaramo restorane jer ne dolaze ni nepušači'

25.05.2009 u 09:50

Bionic
Reading

'Zakon o zabrani pušenja donijet je prije svega zbog nepušača. Pitam se gdje su sada ti nepušači jer u lokalima nema niti jednoga gosta. Na rubu smo propasti, a bolje smo poslovali i za vrijeme Domovinskog rata', kaže Goran Albini, vlasnik zagrebačkih restorana Kamanjo u Novoj Vesi i Gračanskoj ulici, koji će 1. lipnja najvjerojatnije zatvoriti svoja vrata

ZAGREB - Promet je toliko loš, pao je za 80 do 90 posto u restoranima, a istu sudbinu, tvrdi, dijele i brojni njegovi kolege, piše Jutarnji list.

Zbog novih propisa u petak je ključ u bravu stavio i u jedan od simbola Gornjeg Grada, kafić sa stoljetnom tradicijom koji je na istome mjestu okupljao pjesnike, umjetnike, boeme i mnoge druge. ‘Pod starim krovovima’ više nikad neće biti ono što je bio, u taj lokal već tjednima nije ušao niti jedan gost, a zbog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda Albini je bio prisiljen otpustiti dvoje djelatnika.

Isto će za desetak dana učiniti i sa svoja dva restorana, a još nije odlučio koliko će radnika otpustiti.

I Josip Šelendić, vlasnik kultnog Ritza u Petrinjskoj ulici u koji je prije dvije godine uložio 3, 5 milijuna kuna za preuređenje, početkom lipnja prestaje s radom. Poznato okupljalište ‘zlatne mladeži’ i mjesto u kojem su gosti mahom bili stalna klijentela, bilježi drastičan pad prometa od 90 do čak 100 posto.

Svi su se, kaže Šelendić, preselili na Jarun gdje noćni klubovi imaju terase. Zato će 1. rujna, ne poduzmu li se određene mjere, morati zatvoriti svoje klubove, odnosno prodati ih. Naime, Šelendić je vlasnik i narodnjačkog kluba Diamond pokraj Cibone koji ima identične probleme kao i Ritz.

No, osim za vlasnike klubova i restorane, s problemima će se 1. lipnja suočiti i konobari i redari. Samo će Šelendić za desetak dana morati otpustiti gotovo 40 svojih zaposlenika.

'S radom smo u Zagrebu obično prestajali u srpnju, kada i naši posljednji gosti odu na more. Ove ćemo godine sezonu završiti već početkom lipnja, a moji će zaposlenici morati potražiti neki sezonski posao negdje drugdje. Nadam se da će se do rujna situacija promijeniti, jer ću inače morati napraviti zaista radikalne poteze', kaže Šelendić.

A u ime nezadovoljnih ugostitelja, s Vladom RH, Ministarstvom rada, gospodarstva i poduzetništva i Ministarstvom turizma pregovara Udruženje ugostitelja Zagreba.

Iz cijele Hrvatske prikupljaju podatke o tome koliko će se objekata zatvoriti i koliko su novca ugostitelji izgubili zbog rigoroznog zakona. Predsjednik Udruženja Nenad Šepak kaže da su njihovi zahtjevi vrlo jednostavni i dijelom preuzeti od austrijskog i španjolskog modela.

'Želimo da se vlasnici objekata površine do 50 četvornih metara mogu opredijeliti za strogo pušačko ili nepušačko mjesto. Za prostore veće od 50 kvadrata zahtijevamo mogućnost da se osigura prostor za nepušače. On bi bio potpuno fizički odijeljen od nepušačkog dijela, a bio bi veličine 30 posto od ukupne površine svakog lokala', objašnjava Šepak i dodaje da dobro surađuju s ministarstvima i da se nadaju kompromisu.