4,9 prema Richteru

Zatreslo se tlo kod Tuzle, jak potres osjetio se i u Slavoniji: Bilo je jezivo.... Stvari su padale s namještaja

30.08.2019 u 15:34

Bionic
Reading

Potres jačine 4,9 prema Richteru, prema podacima Seizmološkog zavoda Republike Hrvatske, nešto poslije 15 sati zatresao je područje oko Tuzle u BiH. Potres se osjetio i u Slavoniji, Baranji te Sarajevu i Beogradu

Epicentar potresa koji se dogodio u 15.01 bio je šest kilometara sjeverno od mjesta Mramor u okolici Zenice u BiH. Hipocentar potresa bio je na dubini od deset kilometara, javlja Euromediteranski seizmološki centar (EMSC).

'Danas u 15.01 seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres s epicentrom u blizini Tuzle (BiH), 64 km jugoistočno od Slavonskog Broda. Magnituda potresa iznosila je 4,9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V-VI (pet do šest) stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice. Prema dosadašnjim informacijama, potres se u Hrvatskoj osjetio u Slavoniji i Baranji', stoji na stranicama hrvatske Seizmološke službe.

Oni najbliže epicentru svjedoče kako se tlo treslo kratko i jako. 'Jako podrhtavanje, stvari su padale s namještaja. Najjači koji sam ikad osjetio', svjedoči osoba iz okolice Zenice na stranicama EMSC-a.

'Iznenadno silovito podrhtavanje trajalo je oko pet sekundi i nastavilo se još nekoliko sekundi slabijim intenzitetom. Pomicali su se okviri na zidovima, ali ništa nije palo. Nema štete, ali potres je bio jači od onog u srpnju', piše drugi.

'Bilo je jezivo. Živim na drugom katu kuće u Tuzli. Nikada nisam doživio tako jak potres', piše u još jednom svjedočanstvu iz Tuzle.

Podrhtavanje se osjetilo i u Sarajevu, Beogradu i Novom Sadu.