UVJETI ZA DIJALOG

Zatočena Nobelovka 'otfikarila' Ki-moona

02.02.2009 u 09:50

Bionic
Reading

Aung San Suu Kyi, čelnica Nacionalne lige za demokraciju, zatočena u Mianmaru, kazala je u ponedjeljak da glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ne bi trebao dolaziti u tu zemlju kojom vladaju generali dok ona i svi ostali politički zatvorenici ne budu oslobođeni

JANGON - U neuobičajenom susretu s izaslanikom UN-a Ibrahimom Gambarijem i pet dužnosnika njezine stranke Nacionalne lige za demokraciju Suu Kyi navela je nekoliko uvjeta za dijalog s huntom, kritizirajući usput nedavnu presudu na teške zatvorske kazne protiv 270 disidenata.

U Mianmaru ima više od 2000 političkih zatvorenika. Dobitnica Nobelove nagrade za mir u kućnom je pritvoru od 2003. godine. Sloboda joj je oduzeta tijekom većeg dijela zadnjih 19 godina.

"Aung San Suu Kyi i članovi Lige ocijenili su da Ban Ki-moon ne bi trebao razmišljati o dolasku u Mianmar dok se ne oslobodi U Tin OO, Aung San Suu Kyi i svi politički zatvorenici", kazao je glasnogovornik Lige Nyan Win

Suu Kyi se u studenom usprotivila kažnjavanju 270 militanata koji su sudjelovali u prosvjedima u rujnu 2007. pod vodstvom budističkih redovnika, rekao je Nyan Win.

"Naglasila je da su osude na strogu kaznu zatvora, na 65 do 100 godina, proglašene bez sudjelovanja obrane te da su osuđeni i sami odvjetnici", rekao je glasnogovornik.

Ibrahim Gambari, koji od početka 2006. prati stanje u Mianmaru, doputovao je u Jangon u subotu u četverodnevnu misiju radi "nastavka konzultacija s vladom i drugim strankama" o političkim reformama. Tijekom njegova posjeta u kolovozu Suu Kyi ga je odbila primiti.