priprema terena

Zastupnike u četvrtak čekaju zakoni kojima se uređuju prava Britanaca u Hrvatskoj nakon Brexita

27.03.2019 u 15:56

Bionic
Reading

Saborski zastupnici u četvrtak će raspravljati o zakonskim prijedlozima kojima se, među ostalim, priprema teren za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije odnosno britanskim državljanima omogućava nastavak uživanja postojećih prava u Hrvatskoj nakon Brexita

Prijedlogom zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora (EPG) i članovima njihovih obitelji, osim što se reguliraju uvjeti privremenog i stalnog boravka, predlaže se za državljane Velike Britanije i Sjeverne Irske zadržavanje statusa koji će imati u trenutku britanskog izlaska iz EU kako u trenutku izlaska ne bi ostali nereguliranog statusa.

„Ovim prijedlogom Zakona propisano je da će oni zadržati privremeni odnosno stalni boravak koji će imati u trenutku izlaska iz Europske unije, a propisana je i obveza da u određenom roku ishode nove dozvole boravka sukladno posebnom propisu, a kako bi se navedenoj kategoriji i nadalje omogućio nesmetan boravak i rad u Republici Hrvatskoj te olakšalo nošenje s negativnim posljedicama neuređenog izlaska“ , istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Prijedlogom zakona o privremenoj mjeri u području obveznog zdravstvenog osiguranja Hrvatska će najduže do godinu dana nakon izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije bez sporazuma o povlačenju, pod uvjetom reciprociteta, omogućiti britanskim državljanima nesmetano korištenje prava iz obveznoga zdravstvenog osiguranja.

Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje 135 osoba trenutno ostvaruje pravo na obvezno zdravstveno osiguranje na teret nositelja zdravstvenog osiguranja iz Ujedinjene Kraljevine. U slučaju nepostojanja reciprociteta od Ujedinjene Kraljevine troškove će snositi državni proračun.

Na dnevnom redu Sabora u četvrtak je i potvrđivanje Protokola o uklanjanju nezakonite trgovine duhanskim proizvodima kao i konačni prijedlog zakona o korištenju psa pomagača.

Za kraj dana na rasporedu je zakon o sudovima koji je predložio Most nezavisnih lista u cilju, kako tvrde, povećanja učinkovitost pravosuđa, racionalizacije i reorganizacije sudova.

Most naglašava da predloženim zakonom žele ojačati profesionalizaciju u pravosudnom sustavu, transparentnost i odgovornost u radu, a smanjiti nepotrebnu administraciju.