'NE REPRESIVNIM MJERAMA'

Zastupnik pučana rešetao Borzan o pobačaju

11.03.2014 u 10:01

Bionic
Reading

Na dnevnom redu ovotjedne sjednice Europskog parlamenta našlo se i Izvješće o pravima žena zastupnice Inês Cristine Zuber. U okolnostima ekonomske krize, Izvješće u prvi plan stavlja ekonomsku jednakost. O tome je na sjednici Europskog parlamenta progovorila i SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan

'Istraživanja pokazuju da, unatoč tome što su žene bolje obrazovane, muškarci zauzimaju 91,1 posto najviših upravnih pozicija. Za ista radna mjesta žene su manje plaćene u odnosu na muške kolege te se procjenjuje da besplatno odrade 59 dana godišnje. Kada se radi o djeci mlađoj od 12 godina, 90 posto njihovih očeva, a 65 posto majki je zaposleno. Viši je udio žena u broju nezaposlenih te su u većem riziku od siromaštva', naglasila je zastupnica Biljana Borzan.

Još na prošlotjednoj sjednici zastupnica Borzan je upozoravala na problem nasilja nad ženama. U EU je skoro svaka četvrta žena pretrpjela fizičko nasilje barem jednom u svojoj odrasloj dobi, a svaka deseta spolno nasilje uz upotrebu sile. Zastupnica Borzan je pozvala na stvaranje europske strategije protiv nasilja nad ženama. Čak 15 posto žena u Europskoj uniji trpi obiteljsko nasilje, a sedam žena dnevno umre od posljedica obiteljskog nasilja.

'To je statistika koje se i u Europskom parlamentu sjetimo tek svakog ožujka. Međutim ne smijemo zaboraviti da je to i stvarnost koju 52 posto populacije Europske unije svakodnevno živi. Mi se svaki dan borimo za ženska prava, nama je svaki dan Dan žena!', kazala je Borzan.

Zastupnik Stranke europskih pučana Sergio Paolo Francesco Silvestris replicirao je zastupnici Borzan nakon njena izlaganja upitavši je za njene stavove o pobačaju. Zastupnica Borzan je odgovorila kako je po struci liječnica te je kroz obrazovanje i iskustvo vidjela da zabrana pobačaja represivnim mjerama neće dovesti do smanjenja broja pobačaja, već samo više ugroziti života žena. Istaknula je kako nije za pobačaj kao kontracepcijsku metodu, ali smatra da svako društvo treba pomoći ženi u planiranju njene obitelji.