utrt put za opoziv

Zastupnički dom poslao optužnicu Senatu, suđenje Trumpu počinje idući tjedan

15.01.2020 u 20:51

Bionic
Reading

Zastupnički dom američkog Kongresa zadužio je u srijedu Senat da sudi predsjedniku Donaldu Trumpu utirući put za treći opoziv nekog šefa države na suđenju koje bi trebao početi idućega tjedna, prenose agencije

Kongresnici su s 228 glasova za i 193 protiv glasali za to da Senat, u kojem su u većini Trumpovi republikanci, provede suđenje Trumpu zbog zloporaba ovlasti i ometanje kongresne istrage.

Zastupnici su u velikoj većini glasali prema stranačkoj pripadnosti.

Očekuje se da će Senat osloboditi Trumpa, budući da nijedan od 53 republikanska senatora nije javno rekao da je za opoziv, mjeru koja prema ustavu zahtijeva dvotrećinsku većinu od 100 senatora.

No, opoziv za koji je prošloga mjeseca glasao Zastupnički dom i televizijski prijenos senatskog suđenja mogli bi biti neugodni za Trumpa koji se na izborima 3. studenoga bori za drugi mandat, a Joe Biden mu je najizgledniji demokratski protukandidat.

  • +7
Donald Trump Izvor: Sipa USA / ddp USA / Profimedia / Autor: N. N.

Trump je optužen za zloporabu ovlasti tako što je pritiskao Ukrajinu da istraži njegova suparnika Bidena i zbog ometanja istrage Kongresa jer je blokirao svjedočenja i dokumente koje su tražili demokratski zastupnici.

Republikanski predsjednik uporno odbacuje optužbe i tvrdi da demokrati opozivom žele spriječiti njegov reizbor.