REKORDNI TROŠKOVI

Zastupničke 'pile' nas ove godine koštaju 1,67 milijuna kuna

16.07.2015 u 15:30

Bionic
Reading

Čak 1,67 milijuna kuna potrošili su saborski zastupnici na korištenje osobnog automobila u službene svrhe, što im je ujedino i najveći trošak od početka ove godine. Izvukli smo to iz jučer objavljene saborske statistike, koja je u vrh troškova na automobil opet lanisirala HDZ-ovog Franu Matušića

Prema podacima Sabora, HDZ-ov Frano Matušić, koji gotovo svakog tjedna putuje do Dubrovnika i natrag za Zagreb, od početka godine za korištenje osobnog automobila u službene svrhe potrošio je 60.760 kuna. Iako je dio troškova 'nabio' zato što redovito odlazi u svoju izbornu jedinicu, Matušić je uz to predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku, član Odbora za europske poslove, član Odbora za međuparlamentarnu suradnju, član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, te zamjenik člana Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a, zbog čega često putuje.

Drugi po troškovima za automobil je HDZ-ov Branko Bačić, koji također dolazi iz Dubrovnika. Na korištenje osobnog automobila u službene svrhe Bačić je potrošio 48.892 tisuća kuna. Na trećem mjestu je još jedan Dubrovčanin, Ivan Šimunović iz HSP-a dr. Ante Starčević, koji je na putovanja osobnim automobilom u službene svrhe potrošio 44.840 kuna.

Na četvrtom mjestu po troškovima za automobil je još jedan 'južnjak', SDP-ov Mladen Marelić s Korčule koji je potrošio 41.600. Peti je pak splitski SDP-ovac Marin Jurjević koji je za korištenje osobnog automobila u službene svrhe potrošio nešto više od 36.000 kuna.

Neki pak zastupnici uopće nemaju troškove za korištenje osobnog automobila u službene svrhe. Radi se mahom o zastupnicima koji žive u Zagrebu ili predsjedniku i potpredsjednicima Sabora koje vozi službeni automobil. Među onima bez troškova na automobil je i Željko Kerum, koji se uopće i ne pojavljuje u Saboru, ali i Dragutin Lesar, koji putuje javnim prijevozom, odnosno vlakom, na što je od početka godine potrošio 3.866 kuna.