PROVOKACIJE U PARLAMENTU

Zastupnicima iz RS smeta grb BiH

19.01.2012 u 12:20

Bionic
Reading

Zastupnici iz Republike Srpske u parlamentu Bosne i Hercegovine pobunili su se zbog postavljanja državnih obilježja u prostorijama koje koristi njihov zastupnički klub, objavile su u četvrtak banjalučke Nezavisne novine

Citirajući zastupnicu Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandru Pandurević i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanku Majkić, list navodi da one pokušaj postavljanja obilježja BiH u zgradi državnog parlamenta smatraju 'provokacijom'.

'Mi smo već pokrenuli istragu i raspitivali se tko ih je (radnike) poslao', izjavila je Pandurević, dodajući da njezina stranka kani inzistirati da se 'istraga dovede do kraja'.

Radnici zajedničkih službi parlamenta BiH namjeravali su postaviti državni grb u sobi zastupničkog kluba SDS-a, a Pandurević drži da je to, zapravo, bio pokušaj 'izazivanja incidenta'.

To je bez posebnog objašnjenja povezala s odlukom državnog odvjetništva BiH o prekidu istrage u slučaju 'Dobrovoljačka ulica', u kojemu je pod istragom bilo četrnaest bivših visokih vojnih i političkih dužnosnika Republike BiH.

'Računali su na naše emocije i da ćemo emotivno reagirati na to što je država BiH rekla da su 42 vojnika JNA izvršila kolektivno samoubojstvo', kazala je Pandurević.

Zaključila je da SDS neće nikome dopustiti da joj određuje kako će uređivati prostorije kojima se koristi, dodajući da se u drugim sobama nalaze 'neustavne ratne zastave takozvane BiH'.

Za zastupnicu Dušanku Majkić iz Dodikova SNSD-a pokušaj postavljanja obilježja BiH u državnom parlamentu predstavlja 'skandalozni incident'.

'Ovo je očigledno pokušaj provokacije i izazivanja incidenta', tvrdi Majkić, koja također smatra da je to sve povezano sa slučajem 'Dobrovoljačka'.

Mediji u RS i u četvrtak su puni negativnih reagiranja na odluku državnog odvjetništva o obustavi istrage protiv četrnaest bivših dužnosnika RBiH.

Posebno je bijesan zbog te činjenice predsjednik RS Milorad Dodik, koji ne krije da je očekivao da se ovom istragom dokaže kako su zapravo vlasti RBiH, odnosno Bošnjaci, krivi za rat.

Dodik je ocijenio da bi podizanje optužnica protiv ratnog člana predsjedništva BiH Ejupa Ganića i generala Jovana Divjaka, zamjenika zapovjednika Armije BiH, 'promijenilo karakter rata'.

'Došlo bi se do toga da su organizirani zločinački pothvat poduzeli upravo Alija Izetbegović i njegovi sljedbenici', izjavio je Dodik.