PORUKE S MARKOVA TRGA

'Zastupnici su ušli na mala, a izletjet će na velika vrata'

26.02.2014 u 14:56

Bionic
Reading

'Pokazali smo da nas ima i ovo je bilo tek upozorenje za ono što će uslijediti ako prođe Zakon o radu', moglo se čuti od sindikalnih čelnika nakon prosvjeda na Markovu trgu. Nešto više od tisuću ljudi, a 1.500 smije ih biti između Sabora i Vlade, trubama, zviždaljkama, transparentima i brojnim povicima pratilo je sjednicu Sabora na kojoj se raspravljalo o izmjenama ZOR-a

Sindikati smatraju da predložene izmjene idu na štetu radnika koji će se na ovaj način pretvoriti u robove.

U trenutku kada je za govornicu izašao Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, pet sindikalnih čelnika napustilo je galeriju sabornice, a zajedno s njima i neki članovi oporbe. Ispred Sabora to je bio alarm na uzbunu, a zvižduci koji su uslijedili bili su takvi da se Mrsićeva obrana izmjena ZOR-a emitirana preko videozida nije mogla čuti. Netko je dobacio da ni Zdravko Mamić ne dobiva takve zvižduke u Maksimiru. Razlog? Prema njihovim riječima, nisu mogli slušati Mrsićeve laži i jer im nije bilo dopušteno govoriti u Saboru, kao ni unijeti natpise na kojima je stajalo – laž.

Okupljeni su bili posebno razočarani Hrvatskom strankom umirovljenika koja je uz HNS odlučila dati vjetar u leđa izmjenama ZOR-a. Poslije povratka među okupljene sindikalisti su održali žučne govore u kojima nije nedostajalo uvreda i prijetnji smjenom vlasti. Ozren Matijašević u ime HURS-a pozvao je sve da izađu na ulice 'jer treba ustati protiv lopovluka i mafijaša'.

Damir Jakuš, čelnik URS-a, rekao je da, kada bi Mirando Mrsić bio Pinokio, nosom bi sa saborske govornice dirao zastupnike u zadnjem redu. 'Zapravo, nos mu nije u stanju toliko narasti koliko je on u stanju lagati', kazao je Jakuš i dodao da 'ako ovaj zakon prođe, pali smo na ispitu'. Krešimir Sever pak zaprijetio je i lijevoj i desnoj strani Markova trga kazavši da su na njega došli voljom naroda i da bi s njega voljom naroda mogli i otići.

'Ušli su u Sabor jutros na mala vrata, ali će iz njega izletjeti na velika', dometnuo je Mladen Novosel iz SSSH.

Nakon trosatnog prosvjedovanja razišli su se uz taktove 'Lijepe naše' i 'Moje domovine', a tijekom skupa mogle su se čuti 'Laži me' Alke Vuice i 'Laž' Psihomodo popa, pjesme upućene prije svih ministru Mrsiću.