sjećanje na dr. šretera

Zastupnici podržali Nacionalni dan mirotvorstva, Bulj negodovao: Ne vjerujem, ali mogu sumnjati da je riječ o kompromisu

21.06.2018 u 16:55

Bionic
Reading

Saborski zastupnici su u četvrtak podržali proglašenje Nacionalnog dana mirotvorstva, što je predložio Mostov zastupnik Miro Bulj koji je, međutim, negodovao zbog Vladina amandmana da se iz prijedloga briše Dan sjećanja na dr. Ivana Šretera

Bulj je predložio da Hrvatski sabor proglasi 29. kolovoza Nacionalnim danom mirotvorstva i Danom sjećanja na dr. Ivana Šretera, na dan kada se tom pakračkom liječniku, nakon što je otet i mučen, 1991. izgubio svaki trag.

Vlada je prihvatila prijedlog uz određene izmjene, predloživši da se Nacionalnom danom mirotvorstva proglasi 18. kolovoza, na datum kada je 1991. Šreter nedvojbeno otet, a da se briše Dan sjećanja na dr. Ivana Šretera.

Motiv za predlaganje proglašenja Dana mirotvorstva upravo je Šreter kao simbol mirotvorstva i domoljublja, kazao je Bulj negodujući zbog Vladina prijedloga.

"Bez imena dr. Šretera gubi se smisao prijedloga. Ne vjerujem, ali mogu sumnjati, da je riječ o nekom kompromisu s koalicijskim partnerima", kazao je Bulj.

  • +5
Miro Bulj Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Šreter je hrvatski liječnik rodom iz Pakraca koji je početkom Domovinskog rata bio predsjednik kriznog štaba za zapadnu Slavoniju, a istaknuo se zalaganjem za mirno rješenje sukoba, nastojeći izbjeći rat i krvoproliće, naglasio je Bulj.

U kolovozu 1991. godine oteli su ga srpski pobunjenici, kasnije je bio zatočen i mučen u logoru, a potom i ubijen. Još uvijek nije poznato gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u ime Vlade je naglasio da su u Domovinskom ratu doprinos dali brojni pojedinci, hrvatski branitelji, dužnosnici i humanisti.

"Zbog toga bi u određivanju posebnih spomendana i dana sjećanja, usprkos herojstvu i žrtvi pojedinca, samo iznimno moglo biti primjereno izravno isticati jednu osobu", pojasnio je Medved Vladino stajalište.