'USTAVNI SUD PREUZEO OVLASTI SABORA'

Zastupnici nacionalnih manjina traže hitnu saborsku raspravu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 28.09.2011 21:06
  • Objavljeno 28.09.2011 u 21:04
sdss pupovac gajica horvat

sdss pupovac gajica horvat

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić/Cropix

Klub nacionalnih manjina i Klub zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) traže hitnu raspravu u Hrvatskome saboru i saborskim odborima za Ustav, Poslovnik i politički sustav te za ljudska prava i prava nacionalnih manjina o odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske kojom su poništene odredbe Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina, a kojima se regulira biračko pravo i način biranja zastupnika nacionalnih manjina

'Odluka Ustavnoga suda od 29. srpnja ove godine suprotna članku 5. Ustavnoga zakona o provedbi Ustava koji propisuje da se Zakon o izborima zastupnika može mijenjati najmanje godinu dana prije održavanja izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, a ova odluka donesena je četiri mjeseca (uključujući i dva mjeseca ljetne pauze Sabora) prije najavljenog datuma za održavanje izbora', navode i napominju da to nije urađeno ni u slučaju Zakona o izbornim jedinicama ni u slučaju izbora drugih zastupnika, pa ni zastupnika hrvatske dijaspore, te da je proizvelo ne samo ustavno-pravnu nesigurnost birača pripadnika nacionalnih manjina već i njihovu diskriminaciju.

'Ovom svojom odlukom Ustavni sud je na nizu mjesta preuzeo ovlasti Hrvatskoga sabora. Podsjećamo da je Sabor gotovo jednoglasno donio Ustavni zakon i da zahtjev Ustavnoga suda da se provjeri opravdanost njegovih odluka predstavlja miješanje u ovlasti narodnoga predstavništva. Također podsjećamo da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina predstavlja jednu od temeljnih konstitutivnih komponenti hrvatskog ustavnog poretka koju Ustavni sud treba tretirati kao takvu, a ne Ustavni zakon derogirati na rang običnog organskoga zakona. Na kraju podsjećamo da Ustavni sud ne može osnaživati zakone koje je Sabor u skladu s Ustavom i svojim poslovnikom stavio izvan snage', navodi se u pismu koje su uputili predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, premijerki Jadranki Kosor te Hrvatskome saboru i njegovim odborima za Ustav, Poslovnik i politički sustav te za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kao i klubovima zastupnika parlamentarnih stranaka.

Pismo su potpisali zastupnica češke i slovačke nacionalne manjine Zdenka Čuhnil, zastupnik mađarske nacionalne manjine Deneš Šoja, zastupnik romske i drugih nacionalnih manjina Nazif Memedi, zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin te zastupnici SDSS Ratko Gajica, Mile Horvat i Milorad Pupovac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi