IZGUBLJENI NA GOLANU

Zašto su medijski napisi važniji od oružanih incidenata?

22.03.2013 u 13:30

Bionic
Reading

Nakon jučerašnje rasprave u Saboru o Odluci, koju je donio vrhovni zapovjednik Ivo Josipović, o povlačenju hrvatskih vojnika iz UN-misije na Golanu, dalo se zaključiti da su pravi razlog tog poteza oružani incidenti koji su se na Golanu dogodili u veljači ove godine. U Ministarstvu obrane su za tportal.hr kazali da 'navedeni incidenti nisu bili ugroze takve vrste koje bi bitno iskakale iz uobičajenog sigurnosnog okruženja misije UNDOF-a, osobito ako se ima u vidu trend usložnjavanja situacije u Siriji'. I predsjednik Josipović složio se da incidenti nisu razlog povlačenja naših snaga s Golana

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra u svom prvom izlaganju i obrazlaganju Odluke Predsjednika Republike nije spomenula 14 incidenata iz veljače, od kojih su tri bila na području odgovornosti hrvatske satnije, iz čega se dalo zaključiti da je to pravi povod donošenju odluke o povlačenju hrvatskih mirovnjaka s Golanske visoravni, a ne ugroza njihove sigurnosti zbog medijskih napisa, prvenstveno onoga u New York Timesu koji je optužio Hrvatsku da oružjem opskrbljuje sirijske pobunjenike.

'Tijekom 2013. godine u misiji UNDOF na Golanu, u nekadašnjem području odgovornosti satnije HRVCON-a, zabilježena su ukupno tri incidenta bez posljedica za živote i zdravlje pripadnika Oružanih snaga RH, tijekom kojih je nastala materijalna šteta, a o čemu je na saborskoj raspravi govorila zamjenica ministra obrane Višnja Tafra', potvrdili su za tportal.hr iz MORH-a i dodali da se mogla 'vrlo utemeljeno predvidjeti daljnja eskalacija incidenata i porast neprihvatljive razine rizika za pripadnike HRVCON-a u misiji UNDOF'. Ističu i da treba imati u vidu i druge čimbenike koji su utjecali na sigurnosnu situaciju u nekadašnjem području odgovornosti našeg kontingenta na Golanu, a posebno nakon učestalih spekulativnih napisa u stranim i domaćim medijima.

'Kako je sigurnost pripadnika hrvatskog kontingenta na prvom mjestu, donesena je, u dogovoru s partnerima, odluka o povlačenju iz ove misije', rekli su iz MORH-a.

Podsjećamo, predsjednik i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ivo Josipović nije se, za razliku od premijera Zorana Milanovića, zalijetao s obrazloženjima da su glavni razlog medijski napisi, već je i sam kazao da je 'Hrvatska imala nekoliko incidenata zadnjih mjeseci i da je jasno da je rizik veći'. Dodao je i da će, ako bude potrebno, 'sam bez Sabora povući vojnike s Golanske visoravni'. Taj potez neće biti potreban jer je Sabor u petak potvrdio odluku o povlačenju.

No u petak je Josipović potvrdio da je dobio izvješće o trima napadima na hrvatsku postrojbu te je nakon toga ipak kazao da 'incidenti koji se događaju u mirovnim misijama nisu razlog povlačenja naših snaga, nego objava informacije koja je na potpuno drugačiji način artikulirala našu prisutnost i ugroženost naših vojnika na terenu', javlja Hina. Dodao je da su naši vojnici tamo bili percipirani kao nepristrani, međutim, objavljena informacija je u percepciji lokalnih snaga promijenjena.

'S obzirom na njihovu opremu i brojnost i prirodu misije, to je bila jedina moguća odluka i valjalo ju je donijeti; sukladno Ustavu i zakonu, konzultirajući se s premijerom, zajednički smo odlučili, što je podržao i Hrvatski sabor, i mislim da smo dobro odlučili', smatra predsjednik Josipović.

'Uvijek moramo znati da te misije nisu izleti i da bez obzira na to koliko su neka područja naizgled možda i mirna, uvijek treba biti oprezan i to je najvažnija stvar o kojoj moramo brinuti', zaključio je Josipović.

Kako se došlo do zaključka da su konkretni oružani incidenti manje važan razlog za povlačenje vojske od medijskih napisa, ostalo je i nakon novih izjava nejasno.