RUKA NA POZDRAV

Zašto policija salutira ministrima? Moraju salutirati i vama!

30.06.2016 u 18:10

Bionic
Reading

U jeku trajanja aktualne političke krize vlasti, najavljenih preslagivanja te brzih dolazaka i još bržih izlazaka aktera te krize iz sjedišta Vlade na Markovu trgu mnogima je zapalo za oko kako policajci koji rade na osiguranju zgrade salutiraju premijeru, ministrima, ali i ostalima na ulasku i izlasku iz službenog ulaza Banskih dvora. Istražili smo zašto policajci salutiraju visokim dužnosnicima, a odgovor na to pitanje vrlo je jasan i određen Zakonom o policiji te se ne odnosi isključivo na političku elitu već i na obične građane

Salutiranje dužnosnicima pri ulasku u Banske dvore i Sabor postalo je zamjetnije još 2002. kada je policajcima koji osiguravaju te dvije zgradu na Markovom trgu stigla pisana obavijest da im valja revnije salutirati, ali i upozorenje kako će se zbog nepozdravljanja uslijediti blage kazne u vidu tek blagog usmenog ukora prvenstveno, blaži stoga što su policajci tamo prvotno kako bi pazili na sigurnost.

Pozdravljanje nije ništa novo, jer je policija dužna pozdravljati visoke dužnosnike, a tako je bilo i za vrijeme bivše milicije pa je tako i danas, što je uređeno Zakonom o policiji

Prema Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima ističe se dužnost poštovanja dostojanstva, ugleda i časti svake osobe te druga temeljna prava i slobode čovjeka, dok policajci trebaju posebno obzirno postupati prema djeci, maloljetnim, starim i nemoćnim osobama, osobama s invaliditetom i prema žrtvi kaznenog djela i prekršaja.

Prema Pravilniku o načinu postupanja policijskih službenika u članku koji se odnosi na predstavljanje i ophođenje posebno se ističe kako je policajac dužan u obavljanju policijskih poslova ophoditi se uljudno prema građanima, pozdraviti ih te oslovljavati riječima; gospođo odnosno gospodine. Takav postupak vidljiv je i svakodnevno građanima koji nisu na položaju budući da, primjerice, policajci prilikom zaustavljanja u prometu salutiraju građanima u znak pozdrava.

Ravnateljstvo policije, naime, još je 2002. pri razradi odredbi Zakona o policiji u kojem se govori o čovječnom postupanju prema građanima te poštujući Etički kodeks policije svim policijskim upravama uputilo preporuku da su svi policajci pri ophođenju s građanima dužni prije svega pozdraviti ih rukom, a ako to nije moguće, verbalnim pozdravom.

Pravilnikom o ophođenju s građanima određeno je, pak, kako je salutiranje policijski pozdrav koji se ne upućuje samo ministrima i saborskim zastupnicima, a izostaje će tek ako potez rukom na pozdrav ugrozi cilj postupanja, kao što je i ovisan o tome koju funkciju obnaša policajac.