OSVAJANJE EUROPE

Zašto Katar ulaže sto milijuna eura u Pariz?

26.09.2012 u 06:58

Bionic
Reading

Vijest da država Katar pomaže ugroženim predgrađima u Francuskoj fondom od 100 milijuna eura može u prvi mah začuditi. Naime, već je prošle godine Udruga lokalnih predstavnika iz predgrađa uvjerila katarskog emira da osnuje fond, a vijest je nedavno potvrdila agencija AFP i dnevni list Libération. Projekt je potom bio zamrznut tijekom predsjedničke kampanje zbog eventualnih političkih reperkusija, no najnovija verzija potvrđuje da će fond uistinu biti operabilan te da će se službeno zvati katarsko-francuskim fondom, iako većinu sredstava osigurava Katar

Pariška predgrađa bila su poprište velikih socijalnih nemira 2005. godine, a i dalje bilježe visoku stopu nezaposlenosti, kriminala te niz urbanističkih problema.

Upravo su se iz tih razloga prošle godine lokalni zastupnici zaputili u Dohu gdje su s emirom Hamadom bin Khalifom Al Thanijem dogovorili osnovni plan pomoći. Fond bi trebao funkcionirati kao potpora mladim poduzetnicima i diplomantima u stvaranju novih radnih mjesta i širenju poslovanja u predgrađima.

Jačanje utjecaja male i bogate države Katar u Francuskoj doživljava svakojake interpretacije. Očekivano, krajnja desnica oglasila se paničnim tonovima o daljnjoj 'islamizaciji' predgrađa.

Drugi, trezveniji glasovi čitaju u pristanku Francuske na investiciju poraz države pred nizom socijalnih problema predgrađa, u kojima mahom žive imigranti te Francuzi magrebskog porijekla.

Brojni socijalni, ekonomski i sigurnosni problemi u predgrađima već desetljećima predstavljaju nerješivi izazov francuskim vlastima koje se s njim sustavno odbijaju suočiti, izdajući tek po potrebi niz mlakih i neefikasnih regulativa, dok se u doba Sarkozyja redovito pribjegavalo represivnim mjerama pojačanog policijskog nadzora.

Lokalni predstavnici pak tvrde da se radi o nužnosti, da su se morali obratiti za pomoć van granica Francuske budući da nacionalna vlast nije pokazala razumijevanje za njihove ideje. S vladine strane zasad se mogu čuti samo uopćeni glasovi potpore u kojima se istovremeno tvrdi da je strani kapital dobrodošao te da država ne odustaje od svoje primarne uloge u predgrađima. Zanimljivo je primijetiti ne samo labavljenje kriterija u primanju strane pomoći u doba financijske krize, već i da se radi o odluci socijalističke vlade.

U katarskoj ambasadi u Parizu pak politički korektno inzistiraju da se prilikom dijeljenja potpora i investicija neće voditi ni rasnim ni religioznim motivima.

Da Katar želi steći više utjecaja u Francuskoj, bilo je jasno kada je kupio zvučni nogometni klub Paris Saint Germain, a realno je za pretpostaviti da je fond za predgrađa tek jedan od početnih koraka osnaživanja Katara na međunarodnom planu.