BEZ PODATAKA O NOVOZARAŽENIMA

Zašto je prekinuto testiranje na koronavirus u Republici Srpskoj?

21.07.2020 u 10:41

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina u ponedjeljak je registrirala 130 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dosta manje nego proteklih dana. Broj novozaraženih, međutim, pao je zbog toga što su podaci bili nepotpuni - odnosili su se samo na Federaciju BiH, dok u Republici Srpskoj, po prvi put od izbijanja epidemije, nisu imali podatke o novozaraženima. Institut za javno zdravstvo Republike Srpske priopćio je, bez objašnjenja, da testiranja nisu provodili, no razlog je, čini se, sasvim prozaičan: laboranti su u nedjelju dobili slobodan dan

Medicinsko osoblje u svim laboratorijima za testiranje na koronavirus imali su slobodan dan, potvrdio je Branislav Zeljković, v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, dodajući da nema razloga za brigu jer će laboranti nastaviti s radom. Istaknuo je da testova ima dovoljno i da su laboratoriji normalno opremljeni.

U nedjelju je obavljena i dezinfekcija laboratorija, javlja Cazin.net, dodajući da zaposlenici Instituta za javno zdravstvo ni prošlu nedjelju nisu testirali na koronavirus.

Međutim, za razliku od jučer, Republika Srpska u ponedjeljak, 13. srpnja izvijestila je o 19 novih slučajeva zaraze, što sugerira da su laboratorijski kapaciteti uistinu bili smanjeni, ali je netko tada ipak testirao oboljele sugrađane.

'U posljednja 24 sata, u Republici Srpskoj na virus SARS-CoV-2 nisu vršena testiranja. Prijavljen je jedan smrtni slučaj (osoba iz Ugljevika)', objavio je jučer Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, dodajući da su oporavljene 1833 osobe. U usporedbi s izvješćem od prethodnog dana, to je 15 novoopravljenih.

'Ako uopće nisu rađena testiranja, kako je broj oporavljenih porastao sa 1818 na 1833? Da li se to više ne rade testovi da se ustanovi da je netko ozdravio? Molimo za pojašnjenje', pitala je jedna građanka na Facebook stranici Instituta, ali odgovor nije dobila.

Prema posljednjim dostupnim podacima Instituta, od početka epidemije 4. ožujka do 19. srpnja u Republici Srpskoj na koronavirus testirano je 44.767 osoba. Infekcija je potvrđena kod 3.710 osoba, od kojih je 1.833 posto oporavljeno. U istom razdoblju, prijavljeno je 147 smrtnih slučajeva od Covida-19.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u borbi protiv koronavirusa oslanja se i na pomoć iz Rusije. Ruski vojnici stigli su u Republiku Srpsku - bez odobrenja državnog vrha BiH - još u travnju, kada je pojašnjeno da su njihova vozila namijenjena 'dekontaminaciji' domova zdravlja i gradskih bolnica.

  • +5
Rusi u Republici Srpskoj Izvor: Profimedia / Autor: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Potom je otkriveno da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, sada i sam zaražen koronavirusom, u svojstvu predsjedatelja Doma naroda parlamenta BiH tražio dopuštenje za ulazak ruskog vojnog tima u BiH s obrazloženjem kako bi oni trebali pomoći u suzbijanju epidemije. Zahtjev se odnosio na dolazak skupine od 24 ruska vojnika i pet specijaliziranih vozila snaga atomsko-kemijsko-biološke zaštite (ABHO).

Dodik je u banjolučkoj zračnoj luci osobno dočekao Ruse i srdačno se zahvalio Moskvi na pomoći te najavio da će i Federaciji BiH preporučiti da se osloni na rusku vojsku. 'Ja ću podržati takav zahtjev i nazvat ću određene ljude da se to učini i u Federaciji BiH. Mislim da je veoma je važno da ovakvi ljudi, stručnjaci uđu u njihove kliničke centre u Tuzli, Mostaru, Sarajevu', kazao je tada Dodik.

Od lipnja je u BiH ponovo došlo do širenja zaraze, a već tjednima se bilježi troznamenkasti dnevni rast ovih slučajeva. Najviše slučajeva zaraze u jednom danu, čak 496, zabilježeno je 6. srpnja, a najgora ukupna epidemiološka slika bila je 15. srpnja, kada je uz 306 novorazaženih prijavljeno i osam umrlih osoba.