FORTUNE OTKRIVA

Zašto je Obama naoružavao Arape do zuba?

19.02.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Prošle godine u ovo vrijeme proizvodnja linije Boeinga F-15 bila je na rubu isključenja. F-15 je stari mlazni mig, dizajniran 1970-ih da nadmudri sovjetske MiG-ove. Kada je proizvodnja usporila prije nekoliko godina, par narudžbi iz Koreje i Singapura održalo je liniju živom. Lokalni političari bojali su se da će morati ugasiti proizvodnu liniju Boeinga i podijeliti stotine otkaza. A onda je uslijedilo iznenađenje – narudžba vrijedna 60 milijardi dolara, i to iz Saudijske Arabije

Narudžba Saudijske Arabije bila je ogromna: 84 zrakoplova, kao i nadogradnja za starije mlaznice i 70 helikoptera Apache.

Zahvaljujući valu inozemne potražnje, F-15 i drugi dijelovi zastarjelog američkog oružanog sustava su aktualniji sada nego što su bili godinama prije. Naime, Ministarstvo obrane SAD-a planira prodati 103 milijarde dolara vrijedno oružje inozemnim kupcima, što je zapanjujući porast ako ga usporedimo s periodom od prosječno 13 milijardi dolara godišnje između 1995. i 2005. godine, piše Fortune

Barack Obama je mnogo zabrinutiji oko izvoza oružja od bilo kojeg demokratskog prethodnika, ili drugačije rečeno, Obama je jako dobar trgovac oružjem.

Američki dužnosnici kažu da je 'bum' u izvozu oružja jednostavno rezultat zdrave potražnje. Doista, američki proizvođači oružja izrađuju najbolje i najsjajnije oružja na svijetu. Osim što je Obama ugovorio dobar posao u Saudijskoj Arabiji, a u tijeku su i pregovori s Indijom, on također zagovara uvođenje novih pravila koja će regulirati izvoz oružja. Neki smatraju da bi to moglo smanjiti nadzor prodaje američkog oružja.

Trgovina oružjem je suptilan, ali moćan oblik diplomacije. Naoružavajući svoje saveznike na Bliskom istoku ili Korejskom poluotoku, SAD nadziru i upravljaju kriznim žarištima, piše Fortune

No kritičari tvrde da je opskrbljivanje neke zemlje sofisticiranim naoružanjem rizična strategija, pogotovo u slučaju Bliskog istoka gdje dolazi do smjena režima. Najbolji su primjer Tunis i Egipat, a Fortune smatra da bi čak i u Saudijskoj Arabiji moglo doći do promjene u vodstvu. Kada prijatelji postanu neprijatelji, izvoz oružja postaje teret, piše Fortune

U usporedbi s multinacionalnim kompanijama poput Nikea, koji ostvaruje oko 60 posto prodaje u inozemstvu, 17 posto izvoza koji se odnosi na oružje djeluje kao mali postotak. No za razliku od Nikea ili neke druge multinacionalne kompanije, 'poduzetnici' iz Ministarstva obrane ne mogu jednostavno otputovati u Delhi ili Dubai i pokucati na vrata. Prije odluke da se može prodati oružje u inozemstvu, potrebno je dobiti dopuštenje State Departmenta.

Zemlje koje imaju najveći apetit za američkim oružjem su one koji imaju novca kojim si to mogu priuštiti, dakle, naftom bogate zemlje Bliskog istoka. Gotovo 50 posto trgovine oružjem između 2006. i 2009. ostvareno je s bliskoistočnim zemljama. Tijekom tog vremena Saudijska Arabija je kupila oko 13 milijardi dolara američkog oružja, a UAE 11 milijarde dolara. Trgovina s Irakom je također u zamahu.

Obama odlazi iz Saudijske Arabije

'Posljednji put kada smo imali ovako povoljno razdoblje kao što je ovo sada, bilo je ranih 1990-ih zbog situacije na Bliskom istoku. No Zaljev ima opasnog susjeda, a to je Iran', tvrdi Abdulkhaleq Abdulla, profesor političkih znanosti na Sveučilištu u UAE. Kao rezultat toga, kaže on, male zemlje kao što su UAE osjećaju pritisak da moraju održati korak sa svojim susjedima.

Tu je, dakako, i pitanje Izraela. Primjera radi, SAD je povećao vojnu pomoć Izraelu za oko 25 posto godišnje, odnosno za tri milijarde dolara godišnje.

Neki analitičari smatraju da SAD prodajom konvencionalnog oružja Saudijskoj Arabiji, na primjer, odvraća te zemlje od proizvodnje nuklearnog oružja.

Fortune zaključuje da se radna snage u američkom zrakoplovstvu smanjila za 40 posto u posljednjih 20 godina. Poput mnogih drugih industrija, i u sektoru obrane je došlo do outsourcinga proizvodnje, ali i radnih mjesta, prvenstveno zbog jeftinije radne snage u inozemstvu.

Globalna konkurencija je žešća nego ikad. Rusija je odmah za petama SAD-u, a i Kina je već pokazala svoje velike ambicije na ovom polju.

SAD je poslao milijarde dolara vrijedno oružje u zemlje Bliskog istoka, poput Egipta i Jemena, koje su među najvećim primateljima američke vojne pomoći. Kako se tamo odvijaju prosvjedi i revolucije koji za posljedicu imaju promjenu režima, Obama će možda biti prisiljen ponovno razmotriti prodaju oružja ovoj regiji i odgoditi je za manje burna vremena, zaključuje Fortune.