BLOKIRANA IMOVINA

Zašto je Livaković prije uhićenja tvrtku D&Z prepisao na sebe?

Bionic
Reading

Kako piše Zadarski list, Zdravko Livaković je nepuna tri tjedna prije uhićenja tvrtku D&Z d.o.o. s početnim kapitalom od 20 tisuća kuna s Davora Uglešića prepisao na svoje ime. Zašto je to učinio baš sada, nagađa se. Po jednoj verziji priče bio je uvjeren kako je za njega prošla 'opasnost', a po drugoj, znao je što mu se sprema, pa je na taj način želio poštediti prijatelja od mogućih neugodnosti

Što sve posjeduju osumnjičenici uhićeni prošli tjedan u uskočkoj akciji Remorker pokazalo se nakon što je Županijski sud u Zagrebu na zahtjev uskočkih istražitelja blokirao njihove nekretnine i pokretnine, a otkud im novac za sve to, tek će morati dokazati. Po informacijama sa Županijskog suda u Zagrebu Zadraninu Zdravku Livakoviću, koji je označen kao prvoosumnjičeni u izvlačenju milijunskih iznosa iz HAC-a u vrijeme dok je bio državni tajnik u 'Kalmetinu ministarstvu' mora, prometa i infrastrukture, osim imovine koja je upisana na njegovo ime, pod blokadom je i stan s parkirnim mjestom u Petrčanama koji glasi na ime njegove majke. U Arbanasima mu je blokiran stan iz kojeg je odvezen u Remetinec, površine od 125 metara četvornih, kao i pripadajuća garaža u prizemlju dvokatnice te dionice Tankerske plovidbe vrijedne 25,5 tisuća kuna. Livaković neće moći raspolagati ni luksuznim 10-metarskim brodom 'Mirakul' na vezu u Vitrenjaku vrijednim 100-tinjak tisuća eura, a niti udjelom u tvrtci D&Z d.o.o. na Poluotoku, piše Zadarski list

Zanimljivo je, međutim, da je Livaković 3. listopada ove godine, nepuna tri tjedna prije uhićenja, tvrtku s Davora Uglešića prepisao na svoje ime. U zabilježbi koju je 4. listopada provedena na Trgovačkom sudu u Zadru, stoji kako je Livaković jedini osnivač i vlasnik tvrtke s početnim kapitalom od 20 tisuća kuna. Tvrtka je smještena u nedavno obnovljenoj staroj dvokatnici u Ulici Jeronima Vidovića koja, međutim, nije na popisu blokirane imovine. Zašto je Livaković tvrtku baš u ovo vrijeme prepisao na svoje ime tek se nagađa. Po jednoj verziji priče bio je uvjeren kako je za njega 'prošla opasnost', a po drugoj, znao je što mu se sprema pa je na taj način želio poštediti prijatelja mogućih neugodnosti.

Odvjetnici još nisu obavješteni o blokadi imovine

Ni dva dana nakon što su mediji podrobno pobrojali imovinu koju je zagrebački Županijski sud, na prijedlog Uskoka, blokirao imovinu osumnjičenima za izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta (HAC) njihovi odvjetnici o tome još nisu dobili službenu obavijest.

Nediljko Ivančević, branitelj prvoosumnjičenog bivšeg državnog tajnika u HDZ-ovom Ministarstvu prometa i predsjednika Nadzornog odbora HAC-a Zdravka Livakovića rekao je Hini da rješenje suda još nije dobio.

Odvjetnik Mate Matić koji zastupa direktora građevinske tvrtke Viadukt Ivana Berketa također je kazao da od suda nije dobio nikakav službeni podatak.

Mediji su još u subotu objavili da je Uskok zatražio od suda da izda privremene mjere zabrane upravljanja imovinom i da je sud taj zahtijev ocijenio opravdanim pri čemu su nabrojali svu njihovu blokiranu imovinu od tvrtki, dionica do nekretnina u Zadru, Crikvenici ili zagrebačkom elitnom naselju Pantovčak.

Na Županijskom sudu nije se mogla dobiti potvrda da je sud odobrio privremenu zabranu upravljanja imovinom kako bi država mogla naplatiti štetu u slučaju da se osumnjičenicima na sudu dokaže da su protupravno stekli materijalnu imovinsku korist. Glasnogovornik suda Krešimir Devčić rekao je da o konkretnom slučaju ne može govoriti jer je riječ o mjerama koje se provode tajno.

To što su mediji prvi saznali za blokadu imovine Ivančeviću nije ništa čudno s obzirom da "živimo u Hrvatskoj". "Nažalost postalo je uobičajeno da se kazneni postupak vodi kroz medije, a onda je potpuno nezanimljivo što se događa na sudu", kazao je Ivančević.

Matić je kazao da su sve radnje u istrazi tajne pa se o njima ne bi smjeli iznositi podaci, ali je nažalost praksa takva da sve informacije izađu u javnost.