'OBREZIVANJE UMJETNOSTI'

Zašto je Iran zabranio Budu i Barbie, ali ne i Supermana?

19.02.2013 u 13:57

Bionic
Reading

Iran je ovoga tjedna zabranio statue Bude, što je najnoviji vladin potez kojim želi pokazati svoje protivljenje 'kulturnoj invaziji', javlja Al Arabiya

Statua Bude označena je kao simbola 'kulturne invazije', kazao je dužnosnik za zaštitu iranske kulturne baštine, Saeed Jaberi Ansari

Zabrana Bude, s ciljem da se zaustavi promocija budizma, prvi je put da je iranska vlada pokazala protivljenje nekom simbolu s istoka.

'Umjetnost nije područje protiv kojeg će se režim moći boriti', kazao je dr. Alireza Nourizadeh, direktor Centra za arapske i iranske studije u Londonu, koji je ovo nazvao 'obrezivanjem umjetnosti'.

U veljači prošle godine, agencija povezana s iranskom vladom zabranila je lutke likova iz crtića 'The Simpsons', koji su se tako pridružili lutki Barbie i drugima igračkama na crnoj listi.

Razlog zašto su Simpsoni zabranjeni jest izbjegavanje promocije zapadnjačke kulture. No, začudo, Superman i Spiderman su dopušteni, jer su pomagali 'potlačenima', piše Al Arabiya.

'Umjetnički krugovi će progovoriti; iranski intelektualci će reagirati oštro', dodao je dr. Nourizadeh..

U međuvremenu, Saeed Jaberi Ansari navodno je potvrdio u nedjelju da se 'čišćenje' nastavlja te da vlast neće dopustiti da se određena vjerovanja promoviraju kroz takve stvari. Međutim, nije htio reći koliko su statua već zaplijenili.

'Režim smatra da Zapad, stranci, imperijalisti, cionisti kvare iranske građane, posebice mlade ljude te ih potiču da napuste islamske vrijednosti i one koje je utemeljio Homeini', dodao je.

Po iranskom ustavu, kršćanstvo i židovstvo, kao i zoroastrizam priznaju se uz službenu religiju, islam. Zakon kaže da se u cjelini prava svih nemuslimana trebaju poštovati.