OTVORENO PISMO DRŽAVNOM VRHU

Zašto je Čačićev put u Moskvu uznemirio radnike Petrokemije?

26.03.2012 u 07:12

Bionic
Reading

Zabrinut medijskim napisima o navodnoj namjeri hrvatske Vlade da proda svoj vlasnički udio u kutinskoj Petrokemiji, Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala (EKN) u toj tvrtki uputio je najvišim državnim dužnosnicima pismo kojim od njih traži odgovore u vezi s privatizacijom Petrokemije.

Kako se navodi u sinoćnjem priopćenju Sindikata koje je potpisao predsjednik Željko Klaus, pismo su bili slobodni uputiti zbog velike zabrinutosti radnika Petrokemije te građana Kutine i okolice, a najviše državne dužnosnike mole da im odgovore što prije, a najkasnije do četvrtka, 29. ožujka.

Ako su medijski napisi točni, Sindikat podsjeća na obveze koje je vlada preuzela potpisom 'Sporazuma o načinu privatizacije Petrokemije d.d.' od 28. kolovoza 1998. kojim se obvezala na kupnju dionica koje joj ponude privatizacijski investicijski fondovi (PIF), pojedinačni imatelji kupona i dioničari društva sve dok ne stekne najmanje 51 posto vlasništva kutinske Petrokemije, kao i na važeću odluku Hrvatskoga sabora o popisu trgovačkih društava od posebnog državnog interesa.

Pozivajući se na stalno zauzimanje predsjednika Republike Ive Josipovića na poštivanje pravila pravne države i na njegovu ustavnu obvezu da se brine o funkcioniranju institucija RH mole ga da ih obavijesti smatra li da je sadašnja vlada dužna poštivati obveze koje je potpisom spomenutoga sporazuma preuzela jedna od prethodnih vlada. Također, zanima ih i stav predsjednika Josipovića o tomu je li, u skladu s važećim zakonskim pravilima, moguće prodavati udjele u vlasništvu koje RH posjeduje u trgovačkim društvima od posebnog državnog interesa bez savjetovanja s Hrvatskim saborom, a o istom pitanju mole i odgovor predsjednika Hrvatskoga sabora Borisa Šprema.

Predsjednika Sabora mole i da im odgovori je li od konstituiranja sadašnjega saziva Sabora bilo prijedloga o izmjenama i dopunama spomenute odluke, kao i tko je, ako je bilo takvih prijedloga, to predložio.
Premijera Zorana Milanovića pak mole da im odgovori jesu li istiniti medijski napisi koji izrijekom navode da je on osobno 'poslao' prvoga potpredsjednika vlade Radimira Čačića u Moskvu 'da nađe kupca za diva iz Kutine', s obzirom na to da mediji kao izvor za svoje napise spominju osobe bliske vladi ili u njoj visoko pozicionirane, kako bi Sindikat mogao suvislo medijima komentirati ovu situaciju.

Uz to, mole premijera i da se očituje o namjerama vlade o poštivanju odredaba spomenutoga sporazuma, kao i namjerama vlade o statusu Petrokemije d.d. kao trgovačkoga društva od posebnog državnog interesa.
Prvoga potpredsjednika vlade Radimira Čačića mole da ih, kao osoba zadužena za funkcioniranje hrvatskoga gospodarskoga sustava, obavijesti o njegovim stajalištima i namjerama vezanim za vlasnički udio RH u Petrokemiji te o svojim mogućim saznanjima tko su osobe koje se u medijima navode kao izvor podataka o prodaji vlasničkih udjela koje RH ima u Petrokemiji.

Mole ga da ih obavijesti i o svojim stajalištima i namjerama o budućem poslovanju Petrokemije te o njezinu statusu trgovačkoga društva od posebnog državnog interesa.

Sindikat ističe da je njihov stav jasan i nepromijenjen još od potpisivanja Sporazuma o načinu privatizacije Petrokemije i smatra da nije dobro da se kroz medije šire tako uznemirujuće i vrlo opasne informacije o budućnosti jedne velike proizvodne i izvozno orijentirane tvrtke u većinskome državnom vlasništvu, a da o tome ne postoji dijalog s izravno zainteresiranima.

Sindikat smatra da je nužno što prije uspostaviti normalan dijalog kako bi se ubuduće izbjegle slične neželjene situacije.

Zaključuje da je spreman na sebe preuzeti dio odgovornosti za sve što se eventualno može dogoditi ako se pokaže da doista postoji namjera da se izbjegnu obveze koje je vlada preuzela potpisom na Sporazum iz 1998., a to je, kako je izjavio u nedjeljnom 3. Dnevniku HTV-a, na prvome mjestu ponovno aktiviranje Stožera za obranu Petrokemije.