AUSTRIJSKI MEDIJI

Zašto je Beč odugovlačio Sanaderovo izručenje?

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 19.07.2011 12:13
  • Objavljeno 19.07.2011 u 11:57
Ivo Sanader na video linku

Ivo Sanader na video linku

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Nakon višemjesečnog boravka u salzburškom zatvoru, bivši hrvatski premijer je sinoć konačno stigao u Hrvatsku. U Austriji je Sanader proteklih mjeseci, nakon prvog naleta interesovanja, bio pomalo zaboravljen od tamošnjih medija, tako da ga je iz alpske republike ispratio tek detaljan izvještaj Austrijske press agencije (APA), koji su onda prenijeli svi relevantni mediji

APA podsjeća da je Ivo Sanader uhapšen 10. prosinca prošle godine na autoputu blizu Salzburga, i to na osnovu međunarodnog uhidbenog naloga.

'Bilo je to dan nakon što mu je hrvatski parlament ukinuo imunitet', piše APA. Sanadera se optužuje za zloupotrebu ovlasti i korupciju, no on je tvrdio da je zapravo riječ 'o političkom progonu koji vrše njegovi dojučerašnji najbliži suradnici'.

Konzervativni političar je premijer postao 2003. godine, a na istu poziciju izabran je i na izborima 2007, a dvije godine kasnije iznenada je odstupio sa svih političkih pozicija. Nakon što je Sanader konačno upućen u Hrvatsku, njegov bivši politički štićenik i aktualni ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković izjavio je da se ne plaši bilo čega što bi Sanader mogao reći, navodi APA.

APA upozorava da je 'austrijska ministrica pravosuđa Beatrix Karl tek ovaj vikend potpisala Sanaderov zahtjev za izručenje. Ministarstvo je prethodno detaljno provjerilo postoje li bilo kakvi pravni razlozi protiv izručenja.

Sanader je iznenadno 20. lipnja povukao svoju žalbu na izručenje te zatražio pojednostavljen postupak. Prvotno je bivši premijer argumentirao da u svojoj domovini ne može dobiti pošteno suđenje.'

No jedna od afera u kojoj se Ivu Sanadera spominje jest ona oko banke Hypo Alpe Adria, ujedno i najveći skandal koji se dogodio u suvremenoj austrijskoj politici. APA naglašava da se 'Sanaderu predbacuje da je uzimao proviziju za poslove Hypa u Hrvatskoj'. Također, austrijske službe su provjeravale Sanaderov račun u jednoj tirolskoj banci na kojem je više od milijun eura.

Izručenje Ive Sanadera, B92

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi