NAĐITE RAZLIKU

Zašto branitelji žele Franka Vidovića umjesto Freda Matića?!

22.01.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Branitelji koji od listopada prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66 na ovoj bi adresi u kabinetu ministra umjesto Predraga Matića voljeli vidjeti SDP-ovog Franka Vidovića. No između njih dvojice, osim što je Matić nestranački ministar, a Vidović član SDP-a, nema suštinske razlike. Štoviše, Vidović u svakom javnom istupu na sva usta hvali Matića. U čemu je onda kvaka?

Franko Vidović, šibenski SDP-ovac i član saborskog Odbora za veterane, zna da ga branitelji spominju kao nekoga koga vide u Matićevoj fotelji, no on nema takve ambicije. 'Prvo, on dobro radi svoj posao i njegova ostavka ni smjena ne dolaze u obzir. On uživa podršku premijera i većine u Saboru. To su samo puste želje. Može to meni goditi ili ne, no radi se o tome da on uživa potporu', kaže Vidović za tportal.

Na pitanje bi li u slučaju da Matić sam odstupi prihvatio mogućnost da sjedne na njegovo mjesto, kaže da ne može odgovoriti na to pitanje jer do toga neće doći. Vidović je i u ranijim istupima u superlativima govorio o Matiću. 'Vrlo dobro znam što je sve Ministarstvo na čelu s Predragom Matićem poduzimalo da se pomogne braniteljima…', kazao je jednom prilikom i dodao da je Matić dostupan braniteljima u svakom trenutku te da je on posljednji čovjek koji bi rušio dostojanstvo branitelja i Domovinskog rata.


Doduše, nisu svi branitelji skloni Vidoviću. Barem ne oni na njegovom, šibenskom terenu. Nedavno su udruge proizašle iz Domovinskog rata Šibensko-kninske županije u priopćenju oštro napale jedan medijski nastup Franka Vidovića.

'Franko Vidović u emisiji 'Otvoreno' sebe naziva velikim braniteljem, ali po dostupnim podacima radi se o branitelju koji je svoj braniteljski staž provodio po kafićima, a crtu bojišta gledao jedino na zemljopisnim kartama. On nastavlja tradiciju hrvatskih veleizdajnika te se uhljebio u Sabor', istaknuli su, uspoređujući ga s Predragom Matićem.

Je li doista Franko Vidović po ukusu branitelja iz Savske, upitali smo Josipa Klemma. On diplomatski odgovara da su oni za svakog tko je pošten. 'Nama je svejedno. Želimo da to bude onaj koji neće lagati i obmanjivati nas govoreći da braniteljima nije ništa oduzeto, jer jest', kaže Klemm za tportal. Jedno je za njega jasno - 'nitko tko se odnosi prema braniteljima kao Matić ne može biti ministar'. Podsjeća da ih je Matić nazivao 'šačicom branitelja' te još davno odbacio njihove zahtjeve da se sva prava hrvatskih branitelja stave pod jedan zakon.

'Sada na saborskom Odboru kažu da treba donijeti zakon da sva prava budu na jednom mjestu, i to govore i oporba i opozicija. To je jedan od razloga zbog kojih ne želimo Matića. On nas naziva šačicom. Neka sam računa kolika je ta šačica kada se u Savskoj svaki dan izmijeni 300, 400 branitelja od početka prosvjeda', zaključio je.