BIVŠA PREMIJERKA KOSOR

'Zašto baš mene pitate o uhođenju Mladena Bajića?'

13.12.2012 u 12:14

Bionic
Reading

Bivši ravnatelj policije Oliver Grbić uoči posljednjih parlamentarnih izbora naredio je tajno praćenje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i čak osmero novinara, objavio je Novi list u današnjem izdanju. Ukoliko je ta informacija istinita, složili su se zastupnici vladajućih, radi se o skandaloznom postupanju koje je puno ozbiljnije nego nedavna afera 'Nadzor'

'Čini se da se tu radi o još jednom kosturu iz ormara iz vremena HDZ-a, iz vremena kada je Tomislav Karamarko bio ministar unutarnjih poslova. Stvar treba temeljito istražiti, jer ako je to istina, Oliver Grbić to sigurno nije radio na svoju ruku, nije radio bez znanja tadašnjeg ministra unutarnjih poslova koji ga je na tu dužnost koju je obnašao i doveo, znači bez znanja Tomislava Karamarka. To je novi ozbiljan problem za HDZ, ali i novi ozbiljan problem za Hrvatsku', prokomentirao je novu aferu novinarima u Saboru SDP-ov Nenad Stazić.

Kazao je kako ne želi nagađati je li sve znala i tadašnja premijerka Jadranka Kosor, no nada se da će Državno odvjetništvo otvoriti istragu o svemu.

Da se radi o ozbiljnoj aferi, složio se i SDP-ov Igor Rađenović

'Ne znam detalje, ali ako jesu pratili glavnog državnog odvjetnika, onda je to zaista skandalozno, to će sigurno biti tema broj jedan u Hrvatskoj. Ako je to istina, to je vrlo ozbiljna tema, daleko ozbiljnija od one s kojom se Odbor bavio oko izlista', rekao je Rađenović

Ovakvo postupanje Olivera Grbića SDP-ovog Igora Dragovana ne čudi. 'Taj čovjek je to bio spreman napraviti, uostalom, mi smo na to upozoravali, imali smo i raspravu na Odboru za unutarnju politiku i nadzor jer je, po predstavci Slavka Linića, on falsificirao kaznene prijave kao glavni ravnatelj policije. Tako da me to od Olivera Grbića ne čudi. Jako je opasno da smo se vratili na praksu za koju sam davno mislio da je završena, a to je bilo nadziranje novinara. I to je opasna priča pa mislim da u Ravnateljstvu policije trebaju sve istražiti do kraja, da DORH koji zakonski ima uporište mora zatražiti kompletnu istragu, kao i, ako bude potrebno, Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost', rekao je Dragovan.

I on je uvjeren da Karamarko, kao tadašnji čelni čovjek MUP-a, nije mogao ne znati za postupanje svog glavnog operativca.

S obzirom na iskustvo koje smo imali dosada u radu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, gdje je HDZ rekao da ministar mora znati sve što radi ravnatelj policije, tada iz toga mogu zaključiti da je i tadašnji ministar Karamarko znao što radi Oliver Grbić. Ne znam je li to išlo iznad ministra, je li to znala tadašnja premijerka. Temeljem onoga što sam vidio, mogu samo pretpostaviti da je Karamarko znao što mu radi ravnatelj policije', kazao je Dragovan

Osude su stigle i od IDS-ovog Damira Kajina. 'Već smo naučili na taj represivni obavještajni aparat, da njime upravlja HDZ i prisluškuje opoziciju i novinare. To nije u redu, ali to je tako bilo. No prvi put se dogodilo da prisluškuju glavnog državnog odvjetnika. To je banditizam par exellance. Budete uvjereni da nije to gospodin Grbić radio na svoju ruku, nego je to radio po nalogu ondašnjeg ministra unutarnjih poslova', kazao je Kajin

Da je sve išlo do najvišeg kraka, pa i tadašnje premijerke Jadranke Kosor, koja je 'krunska nasljednica glave hobotnice Ive Sanadera', uvjeren je i HDSSB-ov Dinko Burić.

'Ovo je još jedan u nizu dokaza ispravnosti našeg stava koji smo izrekli u izdvojenom mišljenju na Odboru za unutarnju politiku: da nažalost i ova današnja vlast, kao i prethodna, nastavlja kontinuitet činjenice da politika ne može maknuti prste iz policije, niti iz sigurnosno-obavještajnog sustava. Sva ovakva postupanja nisu samo skandalozna, nego su i opasnost za cjelokupnu nacionalnu sigurnost RH, pa čak i ako se radi o Mladenu Bajiću', rekao je Burić.

Branko Vukšić
iz Hrvatskih laburista, koji je inače predsjednik saborskog Odbora za medije, posebno se zabrinuo zbog praćenja novinara. 'Ovo što se dogodilo, a vjerujem da je istina ono što su novinari pisali jer vjerujem novinarima, skandalozno je i mislim da bi oni koji su dopustili praćenje trebali biti procesuirani - praćenje novinara, izlist razgovora novinara... čini se sve kako bi novinari sve teže radili, kako bi bilo sve manje novinarskih sloboda, kako bi policijski aparat zastrašio one koji se danas usude reći popu pop, a bobu bob. Prije svega, to su novinari, jer novinari u Hrvatskoj otkrili su više afera nego čitav represivni aparat', kazao je Vukšić.

Kao i većina drugih, i Vukšić smatra da bi DORH trebao reagirati pokretanjem istrage protiv Grbića. 'Iza Olivera Grbića se vuče toliko crni trag raznih afera i raznih slučajeva zaštite nekih novinarki i novinara, a optužbi drugih novinara i drugih novinarki, da bi bilo vrijeme da se konačno pokrene i neka istraga', smatra Vukšić.

231748,231680,167825,148087
Iako je predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koji pod svojim ovlastima ima i nadzor nad policijom, HDZ-ov Miroslav Tuđman nije želio komentirati konkretan slučaj,no založio se za veći nadzor nad policijom.

'
On je još potreban, s obzirom da imamo curenje informacija i otprije neki dan, iz policije, DORH-a ili iz odvjetničkih krugova. Očigledno je i u izvješću, odnosno izdvojenom mišljenju koje većina saborskog odbora nije prihvatila, gdje se zalažem da se uvede nadzor i nad DORH-om, jer ima oko 44 posto odbačenih slučajeva i još 13 posto odbace ili oslobode sudovi pa imamo preko 50 posto slučajeva koji nisu procesuirani. U demokratskim sustavima nadzor je obično organiziran tako da se imenuju posebni suci ili odvjetnici koji onda rade nadzor nad tim odbačenim slučajevima. Vjerujem da bi to pridonijelo da bude što manje ovakvih afera i nejasnoća kao što je ova', kazao je Tuđman.

Dok vladajući nisu htjeli u svojim komentarima špekulirati je li za sve znala tadašnja premijerka Jadranka Kosor, ona sama kaže da nije imala pojma.Zašto baš mene pitate? Ja sam bila premijerka, nisam bila na čelu tog sustava. Nisam bila na čelu ministarstava, nego sam bila na čelu Vlade koja se zauzimala za uspostavljanje pravne države u punom smislu te riječi. Dakle ne mogu komentirati napise u medijima dok nemam punu informaciju je li to točno ili nije. Ali vjerujem i sigurna sam da će institucije pravne države pokrenuti postupke, da ćemo doznati istinu. Očekujem da će i Državno odvjetništvo reagirati. Da sam imala saznanja da se, kako navode neki mediji, prisluškuju ili uhode novinari ili glavni državni odvjetnik, naravno da bih reagirala. Naravno, kao i svaki drugi građanin, jer postoji samo jedan način da se reagira na to', rekla je Kosor.

Na pitanje novinara kazala je da to nije moglo ugroziti istragu u aferi Fimi media jer je optužnica protiv HDZ-a podignuta 9. prosinca.

'Ali bez obzira na to je li moglo ugroziti, treba ustanoviti i vrlo je zabrinjavajuće to da bi glavni državni odvjetnik bio nadziran od bilo koga, osim što mora podnijeti izvješće Hrvatskom saboru. Mi smo izmjenama Ustava 2010. dodatno osigurali potpunu neovisnost Državnog odvjetništva i njegovog rada. Tako da se bilo čiji neovlašten, protuzakonit nadzor mora dodatno propitati, ali vrlo sam suzdržana jer ne znam je li to istina ili neko naklapanje', kazala je Kosor.