ZBOG 'PROTUISLAMSKE HAJKE'

Zaštitnik vehabija reis Cerić traži policijsku zaštitu

11.11.2011 u 13:12

Bionic
Reading

Ured poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovinu Mustafe Cerića zatražio je od sigurnosnih agencija u toj zemlji pojačanu zaštitu za reisa u strahu od 'protuislamske hajke nekih medija', objavio je u petak sarajevski 'Dnevni avaz'. Cerić je kritiziran zbog činjenice da je ranije odlučno branio vehabijski pokret što je i dovelo do njegova širenja među bosanskohercegovačkim muslimanima

Lokalni mediji ranije su izvijestili kako je reis Mustafa Cerić navodno osobno poslao pismo Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) tražeći dodatnu policijsku zaštitu.

Iz reisova ureda Avazu su pak pojasnili kako su krajem prošlog tjedna pisali ministru sigurnosti Sadiku Ahmetoviću i Federalnoj upravi policije (FUP).

U pismu su naveli kako su 'zabrinuti za sigurnost institucija a posebice institucije reisu-l-uleme zbog protuislamske hajke nekih medija' te stoga traže da se obrati posebna pozornost na imovinu i službenike IZ BiH.

'Reisu-l-ulema kao javna osoba u BiH izložen je velikim medijskim pa i političkim napadima', stoji u pismo što ga je potpisao predstojnik Cerićeva ureda Muharem Hasanbegović

U poglavarstvu Islamske zajednice pojašnjavaju kako su državnog ministra i federalnu policiju tek željeli informirati o svojim strahovanjima te ih podsjetiti kako je država dužna skrbiti za sigurnost svih vjerskih zajednica.

Reis Cerić bio je izložen snažnim kritikama medija nakon terorističkog napada na veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu što ga je krajem listopada počinio Mevlid Jašarević, pripadnik vehabijskog pokreta.

Cerić je kritiziran zbog činjenice da je ranije odlučno branio vehabijski pokret što je i dovelo do njegova širenja među bosanskohercegovačkim muslimanima.