MASAKR U COLORADU

Zastave na Bijeloj kući na pola koplja, Biden pozvao na strožu kontrolu oružja

23.03.2021 u 21:35

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je pozvao na zabranu jurišnog oružja i strože mjere kontrole oružja, našavši se u poznatoj ulozi tješitelja traumatizirane nacije nakon masovne pucnjave u kojoj je 10 osoba u Coloradu izgubilo život.

"Ne moram čekati nijednu minutu, a kamoli sat, da donesem zdravorazumske mjere koje će u budućnosti spasiti živote", rekao je Biden dodavši da "možemo zabraniti jurišno oružje".

"Ovo nije i ne bi trebalo biti stranačko pitanje", izjavio je u Bijeloj kući. "To je američko pitanje koje će spasiti živote, američke živote. Moramo djelovati."

"Možemo zabraniti jurišno oružje i oružje sa spremnicima velikog kapaciteta."

Biden je govorio prije nego što je iz Washingtona otputovao za Columbus u Ohiju, gdje će obilježiti 11. godišnjicu potpisivanja zakona o dostupnom zdravstvenom osiguranju, poznatom kao Obamacare.

Masovna pucnjava u Boulderu dogodila se nakon prošlotjednog napada i osam ubijenih u salonu za masažu u Atlanti, zbog čega je skrenuta pažnja na nasilje prouzročeno posjedovanjem oružja u SAD-u.

Zastave na Bijeloj kući bile su spuštene na pola koplja u ponedjeljak u znak sjećanja na žrtve pucnjave u Atlanti. Ponovno su izvješene na nekoliko sati u utorak ujutro, prije nego što su ponovno spuštene kako bi obilježile ubojstva u Boulderu.

Biden, čiji je osobni život obilježen gubitkom prve supruge i dvoje djece, ponudio je sućut obiteljima žrtava, rekavši da su on i njegova supruga Jill shrvani ubojstvima.

Biden je proteklih tjedana promovirao paket mjera pomoći za one pogođene koronavirusom, dok se bavio i porastom migranata uz američku južnu granicu s Meksikom.

  • +2
Pucnjava u Coloradu Izvor: Profimedia / Autor: Jason Connolly / AFP / Profimedia

Sada se njegova dvomjesečna administracija suočava s pritiskom da održi obećanja po pitanju regulative oružja.

Bilo kakav pokušaj SAD-a da se približi strožoj kontroli oružja povijesno se pokazao teškim, s obzirom na to da se demokrati slažu s odlukom, a republikanci joj se protive.

Zakon o dostupnom zdravstvenom osiguranju, ACA, postignuće je bivšeg demokratskog predsjednika Baracka Obame iz 2010. godine, kojemu je Biden bio potpredsjednik. Taj je zakon preživio opetovane napade republikanaca, u Kapitolu i na sudovima. Pod Bidenom se zakon nastavlja širiti.

Oko 28 milijuna Amerikanaca je bez zdravstvenog osiguranja, dok ih je 2010. godine kad je usvojen taj zakon bilo 46,5 milijuna, pokazuju posljednji savezni podaci.