OSJEČKI VATROGASCI PRED ŠTRAJKOM

'Zar Grad nema ni za dva posto naših troškova?'

21.04.2010 u 15:25

Bionic
Reading

Ostvari li se odluka upravnog vijeća Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka, 99 osječkih vatrogasaca bit će jedini u Hrvatskoj koji uz plaću nemaju pravo na naknadu za uvjete rada. Osim naknade, smanjene su im i plaće ovisno o radnom mjestu od tri do 18 posto. S prošlogodišnjih 2,5 milijuna kuna, stavka za vatrogasce u gradskom proračunu pala je na milijun kuna, što je manje za 60 posto

Sindikalni povjerenici na današnjem skupu upozorili su da je odluka upravnog vijeća protuzakonita jer su u tijeku pregovori o kolektivnom ugovoru tijekom kojih se ne smiju mijenjati radna prava. 'Naš rad sa 98 posto financira država, a Grad Osijek samo sa dva posto, ali ni to ne žele', očajan je sindikalac Drago Pranjić. On je istakao da je gradska uprava još 2000. godine podigla cijenu komunalne naknade, i to zbog financiranja vatrogasne djelatnosti, ali primanja vatrogasaca se smanjuju.

Osnovna plaća iznosi bruto 5.100 kuna, na što su prije sporne odluke vatrogasci imali pravo na 20 posto naknade za uvjete na radu. 'Svi vatrogasci u Hrvatskoj primaju takvu naknadu jer obavljaju opasan posao', upozorio je Pranjić. Naknada za uvjete na radu, dodao je, nije ukinuta u gradskim tvrtkama – u Unikomu 20 posto, Gradskom prijevozu putnika 15 posto, čak i Ukopu 10 posto.

'Ovakva jednostrana odluka upravnog vijeća tijekom kolektivnih pregovora nedopustiva je. Žalit ćemo se, ako to odbiju idemo na mirenje, a zatim u štrajk', ustvrdio je Darko Lesar, osječko-baranjski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Na skupu se našao i povjerenik za komunalne djelatnosti Milan Kamenko koji je, kratko rečeno, zaključio da nije točno što tvrde vatrogasci. 'Odluka je donesena u skladu s mogućnostima proračuna Grada Osijeka za koje svi znamo kakve su', rekao je Kamenko. Dodao je da je cilj Grada zadržavanje svih zaposlenih, ali da postoji i 'druga, svi znamo koja, nepopularna mogućnost', što je naljutilo vatrogasce. Pranjić je rekao da ne može biti govora o otpuštanjima budući da procjena ugroženosti Grada Osijeka zahtjeva zapošljavanje preko 100 profesionalnih vatrogasaca.

Pobunjeni vatrogasci žalbu na spornu odluku moraju predati u roku od dva tjedna, isto toliko čekat će odgovor. Ako im to ne uspije, provest će se mirenje, a spremni su i na štrajk.