RATNI ZLOČIN IZ 1991.

Zapovjednik vojne policije JNA osumnjičen za zločine u kombinatu Borovo

25.11.2011 u 12:09

Bionic
Reading

Policijska uprava vukovarsko-srijemska izvijestila je o dovršetku kriminalističkog istraživanja u predmetu ratnog zločina iz Domovinskog rata na štetu 28 osoba iz Vukovara i okolice, za što je DORH-u prijavljen 62-godišnjak iz Odžaka u susjednoj Vojvodini

Točno 20 godina od počinjenja zločina nakon pada vukovarske četvrti Borovo naselje, policija je dovršila kriminalističko istraživanje u kojem sumnjiči bivšeg potpukovnika JNA za ratni zločin protiv 28 ratnih zarobljenika

Ratni zločin, koji se dogodio između 18. i 21. studenog 1991. godine nakon pada i predaje Borova naselja, stavlja se na teret bivšem potpukovniku JNA. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je usmrćeno 20 osoba, dok ih se osam vodi nestalima. Žrtve zločina potječu s područja Vukovara i Varaždina.

'Utvrđeno je da je 62-godišnji državljanin Republike Srbije iz Odžaka, kao zapovjednik vojne policije bivše JNA koja je bila zadužena za osiguranje zarobljenih hrvatskih branitelja i civila smještenih u kombinatu Borovo, propuštanjem održavanja discipline podređenih postrojbi i njima pridruženih vojnika prouzročio likvidacije zarobljenika, psihofizička zlostavljanja, pljačkanja zarobljenika, izvođenja iz kolone i ubijanja', navodi se u policijskom priopćenju.

Policija bivšeg potpukovnika sumnjiči i da je svojim djelovanjem 'pristao da podređene osobe nastave s protupravnim radnjama, kao i na njihove posljedice, iako su bili odgovorni za primjenu propisa bivše JNA'.

Osumnjičenik je nedostupan hrvatskim organima gonjenja, pa je u odsutnosti prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru radi počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnoga prava, odnosno ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.