ECOWAS u akciji

Zapadnoafričke zemlje pripremaju plan vojne intervencije u Nigeru

04.08.2023 u 22:18

Bionic
Reading

Obrambeni čelnici zapadnoafričkih zemalja pripremili su plan za moguću vojnu intervenciju protiv pučista koji su prošli tjedan preuzeli vlast u Nigeru, a plan uključuje vremenski okvir i način slanja vojnika, objavio je dužnosnik ECOWAS-a u petak

Regionalni blok neće otkriti pučistima kada i gdje će napasti. Tu odluku će donijeti šefovi država, rekao je Abdel-Fatau Musah, povjerenik Zapadnoafričke ekonomske zajednice (ECOWAS) za politička pitanja, mir i sigurnost.

„Svi elementi bilo kakve moguće intervencije su razrađeni, uključujući potrebne resurse te način i vrijeme kad ćemo poslati snage“, dodao je Musah nakon trodnevnog susreta u nigerijskoj prijestolnici Abuji.

ECOWAS je ranije uveo sankcije Nigeru i upozorio će odobriti upotrebu sile ako čelnici hunte do nedjelje na vlast ne vrate svrgnutog Mohameda Bazouma.

U četvrtak je u Niger poslano 15-člano izaslanstvo kako bi se pronašlo „prijateljsko rješenje“, no izvor otkriva da susret u zračnoj luci s vođama hunte nije doveo do napretka.

  • +14
Vojni udar u Nigeru Izvor: Profimedia / Autor: SalamPix/ABACA / Abaca Press

„Želimo da diplomacija uspije te im želimo jasno prenijeti poruku da im pružamo svaku priliku da ponište ono što su učinili“, rekao je Musah.

ECOWAS je organizacija osnovana 1975. u Lagosu koja danas okuplja petnaest država zapada Afrike: Benin, Burkinu Faso, Kapverdske otoke, Obalu Bjelokosti, Gambiju, Ganu, Gvineju, Gvineju Bisau, Liberiju, Mali, Niger, Nigeriju, Senegal, Sijeru Leone i Togo.

Članice Mali i Burkina Faso, također predvođene pučistima, najavile su da će u slučaju intervencije saveza u Nigeru stati na stranu pučista.

  • +14
Prosvjed u Nigeru, 03.08.2023. Izvor: Profimedia / Autor: AFP