OCJENA PEKINGA

'Zapad želi progurati vojnu intervenciju u Siriji'

20.07.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Najnovijim nacrtom rezolucije zapadnih zemalja u UN-u kojom se Siriji žele uvesti sankcije, htjelo se dobiti dopuštenje za vojnu intervenciju u toj zemlji, ocijenio je u petak Narodni dnevnik, službeno glasilo komunističke stranke na vlasti u Kini

U tom nacrtu koji su podnijeli Francuska, Sjedinjene Države, Njemačka, Portugal i Velika Britanija, i koji su u četvrtak blokirale Rusija i Kina, Damasku se prijeti gospodarskim sankcijama ako se sirijske snage u idućih deset dana ne prestanu koristiti teškim oružjem u borbi s oporbom.

No, kako piše kineski list, 'pokušavajući progurati taj nacrt u UN-ovu Vijeću sigurnosti Zapad je htio dobiti zeleno svjetlo za vojnu intervenciju'.

Takvo tumačenje koje dijeli i ruski veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin, odbija francuski veleposlanik Gerard Araud.

'Naš nacrt teksta obuhvaća prijetnju sankcijama (...). Vijeće odlučuje o idućim koracima', ističe Araud.

Kina ne želi da 'takozvana 'odgovornost za zaštitu' bude opravdanje za neointervencionizam i poticanje na promjenu režima', upozorava Narodni dnevnik.

Ta tendencija 'ne samo da pridonosi militarizaciji međunarodnih veza, nego i ozbiljno šteti društvu i gospodarstvu zemalja' u kojima se želi intervenirati, drži službeno kinesko glasilo.

Kina i Rusija su se već dvaput u zadnja dva mjeseca bile usprotivile nacrtima rezolucije u kojima se osuđuje sirijski režim.

Kina koja suzbija secesionizam na Tibetu i u Xinjiangu, grčevito se bori za očuvanje načela o neupletanju u unutarnje stvari drugih zemalja.