'važan prvi korak'

Zamrznuta ruska imovina teška je 300 milijardi dolara, evo što se planira s njom

27.02.2024 u 16:38

Bionic
Reading

Europske zemlje napravile su 'važan prvi korak' planom o usmjeravanju prihoda od zamrznute ruske imovine u obnovu Ukrajine, ali G7 ne bi trebao na tome stati, smatra američka ministrica financija Janet Yellen, prema tekstu izjava za medije

SAD, EU, Japan i Kanada zabranili su transakcije s ruskom središnjom bankom i ministarstvom finanija i zamrznuli oko 300 milijardi dolara ruske imovine. Sada raspravljaju o njezinom potencijalnom usmjeravanju u obnovu Ukrajine koja bi po nekim procjenama trebala stajati 486 milijardi dolara. Američki i britanski dužnosnici predlažu da se zamrznuta imovina zaplijeni. Britanski premijer Richi Sunak napisao je u prilogu za nedjeljno izdanje The Timesa da bi zapadne države "trebale biti hrabrije u konfiskaciji ruske imovine".

"Moramo hrabrije udariti na rusko ratno gospodarstvo... I moramo biti hrabriji u zapljeni stotina milijardi zamrznute ruske imovine", smatra britanski premijer. EU je pak suzdržaniji, strahujući od pravnih posljedica i moguće štete po euro. Europska komisija predložila je u prosincu da se zaplijeni samo zarada na toj imovini i da se glavnica ne dira. Oko 200 milijardi dolara blokirano je na računima u Europi, uglavnom u belgijskoj klirinškoj kući Euroclear. Američka ministrica financija Janet Yellen sprema se u utorak novinarima u Sao Paulu uoči sastanka ministara financija i guvernera članica skupine G20 reći da u potpunosti podržava "važan prvi korak" EU-a i usmjeravanje prihoda od zamrznute imovine u obnovu, ali da na tome ne bi trebalo stati.

„Iako bismo trebali povlačiti poteze zajedno i promišljeno, smatram da se sa snažnim međunarodnopravnim, ekonomskim i moralnim argumentima može reći da na tome ne bi trebalo stati", pokazuje tekst pripremljenog govora Yellen za medije. Izvršna direktorica Eurocleara upozorila je pak da belgijsko 'srednje rješenje', po kojem bi ruska imovina mogla služiti kao kolateral za zaduživanje zapravo zapljena "na mala vrata".

"Upotreba imovine koja vam ne pripada za kolateral prilično je blizu neizravnoj zapljeni ili obavezi zapljene u budućnosti, što bi moglo imati potpuno iste učinke na tržišta kao i izravna zapljena", rekla je Mostrey u razgovoru za Financial Times, objavljen sredinom veljače. I izravna i neizravna zapljena mogli bi izložiti Euroclear tužbi, naglasila je. Rusija je već upozorila da bi mogla uzvratiti zapljenom europske, američke i imovine drugih zemalja koje se odluče na takav potez.