teška ekonomska kriza

Zamračenje u Libanonu - većina zemlje bez struje

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 10.07.2021 08:59
  • Objavljeno 10.07.2021 u 08:59
tportal

Izvor: EPA / Autor: WAEL HAMZEH

Dvije glavne elektrane koje osiguravaju 40 posto električne energije Libanona isključene su zbog čega je pala gotovo cijela mreža te zemlje koja je u teškoj ekonomskoj krizi, prenose mediji u subotu.

Elektrane Deir Amar i Zahrani, koje zajedno osiguravaju oko 40 posto električne energije u Libanonu, ostale su bez goriva, prenosi BBC. Time je pogoršana kriza zbog koje građani imaju električnu energiju samo dva sata dnevno.

Naime, nedostatak deviza otežao je plaćanje inozemnih dobavljača energije.

U Libanonu su i ljekarne štrajkale zbog nestašice lijekova, što je također posljedica neplaćanja stranih uvoznika.

Brodovi napunjeni gorivom odbili su ga istovariti prije nego što novac u dolarima bude prebačen na račune njihovih vlasnika.

Novinar BBC-a Sebastian Usher navodi da se dijelovi zemlje sada također suočavaju s racionalizacijom vode. Crpne stanice napajaju se dizelom i nedostaju im opskrbe potrebne za rad.

Libanon je pretrpio ozbiljnu ekonomsku krizu u proteklih 18 mjeseci, a njegova valuta - libanonska funta - propala je do rekordnih minimuma.

Nekim lokalnim zdravstvenim tvrtkama već je ponestalo lijekova potrebnih za liječenje raka i srčanih bolesti. Isključenja struje u Libanonu nisu rijetka desetljećima.

Državna energija racionalizirana je, a ljudi su popunjavali praznine priključujući se na paralelni sustav privatnih generatora. Prvi put je cijela mreža isključena, a privatni generatori postali su jedini izvor energije.

Ali i oni su pod pritiskom jer rade na dizel i ne mogu ga nabaviti i nemaju kapacitet u potpunosti zamijeniti državnu električnu energiju. To znači da se većina stanovnika u Libanonu trenutno suočava s dugim satima totalnog zamračenja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!