NAJAVILA I TUŽBU

Zamjenica optužila Habuša za nasilništvo i još mnogo toga

23.04.2014 u 15:18

Bionic
Reading

Živimo u pravnoj državi, članici EU-a koja ne tolerira takvo ponašanje i nasilništvo koje Habuš provodi nad mnom te ću stoga pravo na rad zatražiti pravnim putem, naglasila je saborska zastupnica i zamjenica varaždinskoga gradonačelnika Natalija Matinčević najavljujući pravnu bitku za svoje mjesto u gradskoj upravi koje je dovedeno u pitanje postupcima varaždinskoga gradonačelnika Gorana Habuša za koje nema lijepih riječi

Prije mjesec i pol dana, kako je podsjetila, gradonačelnik Habuš pokrenuo je brze izmjene pravilnika i drugih akata Grada Varaždina kako bi je kao zamjenicu gradonačelnika potpuno razvlastio.

'Oduzeo mi je sve poslove koje sam obavljala, onemogućio mi je vođenje projekata koje sam vodila, oduzeo mi je sredstva za rad te podršku gradskih stručnih službi. Odmah po primitku takvog pravilnika, pismenim sam putem zatražila da mi se kao zamjenici izabranoj na neposrednim izborima ostave poslovi koje sam zadnje dvije godine obavljala. Međutim, nikakav odgovor nisam dobila od gradonačelnika', ustvrdila je Martinčević tijekom susreta s novinarima.

Iako se nemilost u kojoj se našla kod gradonačelnik obično dovodi u vezi s njezinom podrškom Radimiru Čačiću, saborska zastupnica tvrdi da su uzroci njezina pada puno stariji i osobne prirode.
'Prije dva mjeseca, prezentirala sam svoj rad, kako u Hrvatskom saboru tako i Gradu Varaždinu, jer osjećam obvezu izvještavati građane o tome što se radi. Drugi razlog bio je taj što me Habuš isključivao iz poslova u Gradu Varaždinu dosta prije mog izbacivanja iz HNS-a, a posebno iz odlučivanja. Radila sam u resoru gospodarstva i turizma, osmišljavala projekte, no sada je sasvim jasno da je Habuša smetalo to što sam dobro i korektno obavljala poslove iz svog resora, što dobro i kvalitetno vodim projekte pa mu je moje izbacivanje iz HNS-a došlo kao naručeno za osobni obračun sa mnom', drži saborska zastupnica.

Kako bi to potkrijepila, tvrdnju o uspješnom radu Martinčević je ustvrdila da se njoj kod izbacivanja predbacivalo nedovoljno isticanje stranačkih obilježja, a nikada nitko nije osporavao njezine rezultate.

'Naravno do bi oni voljeli osporiti moje rezultate, ali za to nema osnova, jer su oni mjerljivi i lako dokazivi. Da se u mom slučaju radi o čistom nasilništvu i osobnom obračunu, govori i to da je gotovo ista situacija u Međimurju. Tu je zamjenica župana izašla iz stranke, ali i dalje normalno i nesmetano obavlja sve poslove kao i kada je bila članica HNS-a. Dapače, župan Matija Posavec kao odgovorni dužnosnik naglašava da su Sandru Herman kao dožupanicu izabrali građani prema kojima postoji obveza odgovornog obavljanja poslova. Zbog čega Habuš nema takvu odgovornost prema građanima', zapitala je Martinčević.


Prozvala je svog šefa da loše radi svoj posao, odnosno da ne brine o potrebama građana koji su mu poklonili svoj glas.

'Habuš ima i dalje više od 120 tisuća tona smeća u Brezju za koje se ne zna kada će biti riješeno, po kojoj cijeni i koliko će to građane koštati. Habuš ima i sporove s privatnim tvrtkama i koncesionarima u vrijednosti većoj od 100 milijuna kuna, a s kamatama i više od 200 milijuna. Habuš ima i probleme u gotovo svim gradskim tvrtkama. Umjesto da zajedno upremo i krenemo u rješavanje tih problema, koji se lome gotovo isključivo na leđima građana Varaždina, on se sada bavi time kako da mene kao svoju zamjenicu onemogući u radu', ustvrdila je Martinčević.

Ovakvo političko nasilništvo, kako je dodala, nije nigdje zabilježeno u Hrvatskoj, a nešto slično napravio je Željko Kerum u Splitu, ali ni blizu kao Habuš u Varaždinu.

Martinčević je opovrgavala navode gradonačelnika da ona nema vremena raditi u Gradu Varaždinu, jer vrijeme troši na osnivanje nove stranke.

'Dvije godine dolazim na posao u Grad Varaždin gdje radim kao volonter, dakle bez naknade. 'Uz svoj posao u Hrvatskom saboru, u Gradu u sam bila više nego oni kojima je to prvi i jedini posao za koji primaju plaću. Sada, nakon što te suspendiraju, maknu ti sredstva za rad i tajnicu, ne daju ti da radiš – pitaju te zašto ne dolaziš na posao. Što bi trebala? Sjediti i gledati u prazan zid', zapitala je te dodala da je varaždinska gradska uprava neracionalna te traži reorganizaciju.

U zadnja tri mjeseca, kako je dodala, Habuš i ekipa gotovo ništa ne rade.

'Ne rade ništa drugo nego sumanuto obilaze organizacije ogranke i članstvo HNS-a s ciljem da objasne ljudima ono što se ne da objasniti, a to je da su osnivača stranke, čovjeka koji je stranku gradio 20 godina izbacili na najsramotniji način. Ako taj Čačić, kako Habuš kaže ni za što nije zaslužan, onda je zaslužan barem za jednu: da su Habuš i Štromar danas u foteljama ondje gdje jesu', ustvrdila je zamjenica varaždinskoga gradonačelnika.

Smatra da je svojim odnosom prema njoj Habuš povrijedio članak 128 Ustava, čl. 48 Zakona o lokalnoj samoupravi, čl 93. o lokalnim izborima, čl. 2 Zakona o suzbijanju diskriminacije te čl 19 Zakona o obveznim odnosima.

'Ono što će biti novina kod ove tužbe jest to da neću voditi spor samo s Gradom Varaždinom i gradonačelnikom kao institucijom, nego i s Habušem osobno, jer odgovornost u ovom gradu konačno mora dobiti ime i prezime. Time želim da sve posljedice ovih sporova ne snose građani i Gad Varaždin, već Habuš osobno. Varaždin nije Habuševo privatno vlasništvo, a izbori nisu podjela plijena', naglasila je saborska zastupnica.

Natalija Martinčević
prije nekoliko mjeseci isključena je iz HNS-a zbog svojih istupa u javnosti bez dopuštenja stranačkih tijela i kojima je, po ocjeni suda časti, naštetila stranci. Martinčević, koja je kritizirala izbacivanje Radimira Čačića iz stranke, na čelu je udruge koja je pokrenula osnivanje Narodne stranke - reformista.