KUŠČEVIĆEVA LOGIKA

'Zamislite da Bulj ili Grmoja dobe uvid u sve potpise, pa da šetaju po Sinju ili Metkoviću i govore: Ti nisi potpisao, sram te bilo'

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 15.02.2019 19:34
  • Objavljeno 15.02.2019 u 19:23
Ministar Kuščević trenutno važi za glavnog protivnika referendumskih inicijativa.

Ministar Kuščević trenutno važi za glavnog protivnika referendumskih inicijativa.

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos

Sabor je u petak Izvješće Vlade prema kojem referendumske inicijative nisu prikupile dovoljan broj potpisa za referendume. Iz Inicijativa nisu zadovoljni: 'Nije vam pametno varati narod', upozoravaju vladajuće. 'Svatko tko je zdrave pameti pročitao Izvješće Vlade vidi da je cijeli postupak vođen transparentno, u skladu sa zakonom i Ustavom. Vjerujem da je HDZ još jednom pokazao da radi dobro, transparentno i u interesu građana', rekao je Kuščević

Iz inicijativa kažu da se varalo od samog početka. Kuščević za N1 takve optužbe odbacuje, naziva ih manipulacijam: 'Bili su rokovi i za inicijative i za građane da dođu provjeriti potpise, svatko tko je imao interes mogao je doći provjeriti svoj potpis'.

Dodaje da se kontrolne liste čuvaju, sve postoje u APIS-ovoj aplikaciji, a u njima se nalazi i opis zašto neki potpisi nisu bili važeći.

Mnogi su se čudili izjavi državne tajnice Josipe Rimac koja je jučer rekla da uvid u potpise se može dobiti samo uz suglasnost osobe čiji je potpis nevažeći. A među njima i mrtvih osoba.

'Svi mogu dobiti uvidu svoj potpis ili ako ih je druga osoba opunomoćila. Nisu zastupnici iznad zakona. Zamislite da se Bulju ili Grmoji omogući da dobe uvid u sve potpise, da mogu gledati određeni OIB pa šetati po Sinju ili Metkoviću i govoriti 'ti nisi potpisao, sram te bilo'. Moramo štiti interes naših sugrađana', objašnjava Kuščević.

Inicijative su najavile da će na Europski sud. Bit će mi drago, poručuje ministar. 'Dobro je da će ići jer svaka viša instanca kojoj se oni obrate potvrdi da je sve bilo u redu.'

Njihovog najavljenog političkog angažmana se, kaže, ne boji. 'Cijela priča oko referenduma jest bila politička borba. Mislite da je bilo kojoj inicijativi stalo do onoga što unutra piše? To je bila borba za političku vidljivost gospođe Markić i njene ekipa. Samo se pokušao smanjiti prag ne bi li sebi osigurali ulazak u Sabor", tvrdi Kuščević.

Zbog svega, u izradi je novi zakon koji bi bolje trebao definirati referendume.

'Pristupili smo novom zakonu koji će regulirati pravne praznine, vjerujem da će olakšati provedbu referenduma. Produžit ćemo znatno rok za prikupljanje potpisa. Znamo da neke lokalne samouprave nisu dozvoljavale prikupljanje potpisa, sada ćemo zakonom propisati obvezu da moraju. Sagledali smo europsko zakonodavstvo i sve to ćemo ugraditi u nov zakon', rekao je Kuščević, te dodao:

'Rok ćemo produžiti najmanje za duplo. Bit će promjena i oko broja potpisa, mislimo da neke brojke nisu dobre i u nekim razinama ćemo smanjiti potreban broj potpisa da bi se referendum raspisao.', dodaje.

Potpise bi u budućnosti, prema sadašnjoj radnoj verziji zakon, trebao pregledavati DIP.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!