STAZIĆ PODSJETIO NA PROŠLU VLADU

'Zakon o javnoj nabavi idealan je akt za korupciju i pljačku'

30.10.2013 u 15:19

Bionic
Reading

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Nenad Stazić (SDP) pridružio se danas zastupničkim pohvalama rada Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, ocijenivši da problem leži u zakonu o javnoj nabavi i da ga treba promijeniti

Taj je zakon (bio) idealan pravni akt za korupciju i pljačku biblijskih razmjera, velika domovinska pljačka izvedena je po zakonu o javnoj nabavi, rekao je Stazić navodeći gradnju auto-cesta, bojanje tunela, Fimi mediju.

SDP-ova zastupnika posebno veseli što je i HDZ podržao rad Komisije, s obzirom da je, napominje, Komisija snažno antikorupcijsko tijelo.

HDZ-ov zastupnik Josip Borić uzvraća mu slučajem sisačke županice Marine Lovrić Merzel (SDP) koja je kupila Audi A6, od 150 kW i sedam brzina, jer je samo taj automobil zadovoljio uvjete raspisanog javnog natječaja.

Što reći kad se županica javlja na telefon 'Halo, ovdje Audi centar', je li to izrugivanje postupka javne nabave, pita Borić?

Ako postojeći zakon omogućuje da netko nabavlja robu od unaprijed određenog proizvođača, zakon treba promijeniti i popraviti, odgovara Stazić.

I nezavisna zastupnica Jadranka Kosor upozorava na slučajeve da se legalno, putem natječaja kupuju skupi automobili, a u 'natječajima samo nedostaje fotografija modela koji se želi kupiti'. Zanimljivom je označila pojavu da, što se u nekoj sredini živi bjednije i teže, to lokalni čelnici žele veće, bolje, objesnije aute.

Borisu Kovačiću (SDP) zanimljivo je da Kosor sada progovara o nabavci skupih automobila. Ne sjeća se, dodaje, da je o tome govorila kad je to radio njezin šef.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave je samostalno i nezavisno tijelo nadležno za rješavanje o žalbama u postupcima javne nabave.

Od svojeg osnutka, Komisija se prometnula u važnu polugu u antikorupcijskom djelovanju cijelog sustava, rekao je zamjenik predsjednice Komisije Anđelko Rukelj.

Komisija je, izvijestio je, u 2012. godini zaprimila 1728 žalbi, deset posto manje nego godinu prije. Glavnina žalbi, njih 1676 odnosila se na postupke javne nabave, 52 žalbe na postupke dodjele koncesija.

Smanjenje broja žalbi u 2012. bilo je samo mala devijacija u stalnom porastu broja postupaka pred Komisijom, rekao je Rukelj, navodeći da se u 2013. do 28. listopada broj predmeta povećao za 26 poso u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Od 1728 zaprimljenih žalbi riješeno je njih 1566.

Žalba je usvojena u 22 posto slučajeva, odbijena u 32 posto slučajeva.

Vrijednost kontroliranih postupaka javne nabave u 2012. godini iznosila je oko 11,5 milijardi kuna, naveo je Rukelj.