UDRUGE SLOŽNE

'Zakon o golfu ukinuti, ne mijenjati'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 20.04.2010 16:22
  • Objavljeno 20.04.2010 u 16:20
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zakon o igralištima za golf ne treba mijenjati već ukinuti, a prijedlog izmjena toga zakona bacanje je prašine u oči javnosti, stajalište je nekoliko udruga građana - GONG-a, Transparency Internationala Hrvatska, Zelene akcije, Zelene Istra, Sunca i Udruge Grad navedeno u njihovu današnjem priopćenju

Udruge smatraju da je namjera da se izmjenama spomenutoga zakona 'pogoduje rasprodaji i apartmanizaciji preostalog šumskoga i poljoprivrednog zemljišta'.

U priopćenju se podsjeća da je vlada na zatvorenom dijelu sjednice 15. travnja usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igralištima za golf i dodaje se da su dan prije udruge uručile vladi divovske razglednice s porukom - Pozdrav sa zadnje rupe.

Udruge smatraju da je zbog zatvaranja sjednice za javnost i neuključivanja udruga građana u raspravu o izmjenama zakona prije njihova podnošenja u saborsku proceduru, vlada prekršila Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću te Zakon o zaštiti okoliša.

Navode da izmjenama 'vlada priznaje neustavnost postojećega zakona i tako želi spriječiti da ga Ustavni sud ukine', kao i da 'izmjene naoko smanjuju broj neustavnih odredaba, ali zakon ostaje u nizu odredaba neustavan'.

Ističe se da su udruge uspjele doći do nacrta, koji je bio nedostupan javnosti i 'sadržavao je niz odredaba koje bi poništile dio neustavnih elemenata postojećega zakona, ali da su izmjene koje je vlada usvojila u tri četvrtine odredaba različite od prvotnoga nacrta izmjena jer je u međuvremenu zbog pritiska interesnih skupina vlada njima dala prednost pred interesom javnosti'.

U priopćenju stoji da se ponovo inzistira na donošenju zakona po hitnom postupku jer se želi izbjeći javna rasprava, kao i da se u obrazloženju hitnosti navodi da o zakonu ovisi nastavak izgradnje golf igrališta na državnome zemljištu, što pak za udruge znači da se 'izmjene zakona donose za nekoliko poznatih investitora'.

Vlada je 15. travnja u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o igralištima za golf kojima se, među ostalim, predlaže brisanje određenja da su igrališta za golf od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku te da postupak izvlaštenja više ne provodi kroz taj zakon već sukladno Zakonu o izvlaštenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi