prekipjelo im

Zajedno protiv nestašica: 800 bolnica udružilo snage kako bi došli do jeftinijih lijekova

16.05.2019 u 10:24

Bionic
Reading

Američki zdravstveni sustav savija se pod teretom cijena lijekova. Početkom tjedna objavljena je i lista 205 lijekova kojima prijeti nestašica, od vrećica slanih otopina, preko uobičajenih antibiotika, do epiduralnih terapija tijekom poroda

Američke bolnice imaju kreativan plan za rješavanje visoke cijene i čestih nedostataka generičkih lijekova. Neprofitna organizacija Civica Rx privukla je još početkom prošle godine veliku pozornost obećanjem jeftinije i pouzdanije ponude ključnih lijekova. U ininicjativu se dosad priključilo 800 bolnica iz više od 20 zdravstvenih sustava.

Odabran je i prvi dobavljač - Xellia Pharmaceuticals. Tvrtka sa sjedištem u Kopenhagenu proizvodit će antibiotike za bolnice u Civicinoj mreži, uključujući uvijek potrebni vankomicin i daptomicin. No to je tek početak posla; do kraja godine u američke bolnice bi trebalo stići 14 različitih lijekova.

Ugovor na pet godina

Bolnice su se obvezale da će lijekove kupovati pet godina, počevši od jeseni. To je važno jer posao s antibioticima može biti riskantan ako ne znate koliko vaših proizvoda bolnice žele kupiti.

'Ono što mi nudimo proizvođačima sasvim je izvjesno', izjavio je izvršni direktor tvrtke Civica Martin VanTrieste za Business Insider.

Njihov je prioritet nabava esencijalnih lijekova s popisa američke Agencije za hranu i lijekove, FDA. Riječ je o proizvodima kojih nedostaje na tržištu ili se godinama prodaju po previsokim cijenama jer nemaju konkurenciju. Do nestašica je dolazilo i zbog toga jer su neki lijekovi proizvođačima bili neprofitabilni pa bi ih jednostavno prestali proizvoditi.

Cijene lijekova ugrožavaju zdravstveni sustav

Američki zdravstveni sustav savija se pod teretom cijena lijekova koji su počesto bezobrazno preskupi. Početkom ovog tjedna objavljena je i lista 205 lijekova kojima prijeti nestašica, od vrećica slanih otopina, preko uobičajenih antibiotika poput vankomicina i daptomicina, do epiduralnih terapija tijekom poroda.

Vankomicin i daptomicin daju se intravenozno i koriste se za liječenje potencijalno smrtonosnih infekcija. Civica se obvezala Xelliji da će punih pet godina uredno otkupljivati ove antibiotike za svoje bolnice članice. Barem za to vrijeme pacijenti mogu biti mirni, a proizvođači namireni.