NE ODUSTAJU

Zahtjevi Stožera za obranu Vukovara novoj Vladi

01.02.2016 u 16:21

Bionic
Reading

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara zatražio je od Vlade na konferenciji za novinare, održanoj u ponedjeljak, da donese odluku o aboliciji 28 procesuiranih osoba za skidanje dvojezičnih ploča u Vukovaru te je poručio kako od nove Vlade očekuje iznimnu osjetljivost prema najvećim stradalnicima Domovinskog rata.

'Od ministra unutarnjih poslova tražimo reviziju postupanja policijskog službenika Saše Sabadoša prema Darku Pajičiću, a od ministra pravosuđa tražimo nadzor nad sudskim procesom pokrenutim protiv Sabadoša kako bi suđenje i presuda bili u zakonskim i pravnim okvirima, a ne političkim', rekao je predsjednik Stožera Tomislav Josić.

Istaknuo je kako su članovi Stožera s građanima Vukovara duboko povrijeđeni odlukama koje je donosila bivša Vlade te od Vlade premijera Tihomira Oreškovića očekuju iznimnu osjetljivost prema najvećim stradalnicima Domovinskog rata i onima koji su svojim životom uzidali temelje Republike Hrvatske.

Stožer je pozvao Vladu da 'uvede moratorij na uvođenje i službenu uporabu srpskog jezika i pisma' u Vukovaru dok se za to ne steknu uvjeti koji odgovaraju 'životnim činjenicama i faktičkim okolnostima' u tom gradu te osjećajima i potrebama hrvatskog naroda. Napominju kako su, iako su istekli, na snazi još moratoriji koje je Vlada donijela u procesu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja na služenje vojnog roka pripadnika srpske nacionalne manjine i izučavanje novije hrvatske povijesti učenika srpske nacionalnosti.