POTREBE I PRIORITETI

Zahtjevi Mreže mladih Hrvatske: Glasanje sa 16 godina, građanski odgoj u školama...

25.03.2024 u 09:42

Bionic
Reading

Mreža mladih Hrvatske (MMH) uputila je parlamentarnim strankama predizborne zahtjeve, tražeći uključivanje mladih u procese donošenja odluka s najmanje 15 posto mjesta u 10 izbornih jedinica te donošenje kvalitetne stambene politike

MMH očekuje od stranaka koje ciljaju na mjesta u Saboru da spremnost na uključivanje mladih u procese donošenja odluka pokažu vlastitim primjernom te da dio mladih, umjesto na dno izborne liste, stave na pozicije s kojih imaju realne šanse ući u Sabor.

Od parlamentarnih stranaka traže također da se obvežu donijeti kvalitetnu stambenu politiku koja će mladima omogućiti stambeno osamostaljivanje, poput širokog programa izgradnje javnih stanova, povećanja studentskih smještajnih kapaciteta te smanjenja ili ukidanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine, ali i reguliranja tržišta najma.

MMH pritom naglašava da sufinanciranje kreditnog zaduživanja nije i ne može biti mjera namijenjena mladima.

Zahtjevima od stranaka traže i da se obvežu na poticanje participacije mladih kroz kvalitetnu provedbu Zakona o savjetima mladih te poništavanje njegove sporne izmjene kojom je predviđeno savjetodavno tijelo nadležno svim lokalnim i regionalnim savjetima mladih.

Dodatno, traže izmjene Ustava s ciljem spuštanja dobne granice za glasanje na 16 godina za izbore na svim razinama, zadržavanje predmeta Politika i gospodarstvo u strukovnim školama, te sustavno uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja kao zasebnog predmeta.

MMH traži i da se uspostavi model višegodišnjeg financiranja udruga mladih i za mlade kroz javno tijelo odgovorno za mlade te da se osiguraju sredstva za redovito istraživanje potreba i prioriteta mladih koja će služiti kao osnova pri izradi budućih dokumenata za mlade.

Poručuju i da dostojanstvene radne uvjete ponajprije treba osigurati smanjivanjem udjela rada na određeno vrijeme te informiranjem i osnaživanjem mladih za ostvarivanje svojih prava - kao radnika, samozaposlenih te kao poslodavaca.

Zahtjeve su, napominju, kreirali na temelju istraživanja provedenih u proteklih pet godina kojima su identificirali potrebe i prioritete mladih.