novi uvjeti

Zagrepčanima vodovod i odvodnja izlaze u susret; poticat će legalizaciju priključaka, evo uvjeta

08.01.2024 u 18:25

Bionic
Reading

Zagrebačka "Vodoopskrba i odvodnja" potaknut će legalizaciju vodoopskrbnih i kanalskih priključaka pa će svima koji zahtjev za reguliranjem statusa podnesu u prva tri mjeseca od stupanja na snagu odluke omogućiti plaćanje samo 10 posto iznosa, a u kasnijim mjesecima 20 te 50 posto

Izmjene Općih i tehničkih uvjeta isporuke vodnih usluga u "Vodoopskrbi i odvodnji" (ViO) su pokrenuli radi reguliranja neovlaštenog korištenja vodne usluge te poticanja legalizacije vodoopskrbnih i kanalskih priključaka, odnosno poticanja korisnika na reguliranje statusa.

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za nacrt prijedloga odluke o tim izmjenama objavljeno je na mrežnim stranicama ViO-a i provodit će se od danas, 8. siječnja do 7. veljače.

Iz ViO-a su priopćili da žele potaknuti korisnike da u što skorijem roku reguliraju svoj status pa onima koji u prva tri mjeseca od dana stupanja na snagu odluke o izmjeni Općih i tehničkih uvjeta dobrovoljno podnesu zahtjev za reguliranjem svog statusa omogućuju plaćanje samo 10 posto ukupnog iznosa naknade troška legalizacije, koji uključuje trošak protupravne potrošnje vode.

Korisnici koji podnesu zahtjev u razdoblju od četiri do šest mjeseci od dana stupanja na snagu odluke platit će 20 posto ukupnog iznosa naknade, dok će podnositelji zahtjeva između sedmog i 12 mjeseca platiti 50 posto. Nakon proteka 12 mjeseci, korisnici će biti dužni sve naknade platiti u punom iznosu.

Osim toga, sukladno odluci zagrebačke Gradske skupštine iz prosinca 2023., Grad Zagreb podmiruje troškove izgradnje priključaka na komunalne vodne građevine svim fizičkim osobama - vlasnicima nekretnina, odnosno drugim zakonitim posjednicima nekretnina koji su nakon 2. kolovoza 2016. podnijeli zahtjev za priključenje nekretnine na komunalnu vodnu građevinu za kategoriju kućanstvo.

Blažević: Pet do sedam posto ilegalnih priključaka, Zagrepčane ove godine ne očekuje poskupljenje vode

Sve to, kažu u ViO, pridonijet će podizanju kvalitete vodoopskrbne mreže i mreže odvodnje, smanjenju gubitaka vode i uvođenju reda u sustav javne vodoopskrbe i odvodnje.

Direktor ViO-a Marko Blažević rekao je novinarima da će stupanjem na snagu novih Općih i tehničkih uvjeta pozvati ilegalne korisnike da u razdoblju od 12 mjeseci legaliziraju priključke i budu korektni prema 95 posto kupaca koji imaju legalne priključke i uredno ih plaćaju.

Naknada legalizacije za pravne osobe je od 3.500 eura na više, a za fizičke od 2.000 eura na više što je, kaže, puni iznos koji će stupiti na snagu godinu dana od stupanja na snagu izmjena Općih i tehničkih uvjeta. No, dodao je, postoji prijelazno razdoblje kada se može platiti 10, 20 ili 50 posto od ukupnog iznosa naknade troška legalizacije.

Teško je, kaže, izbrojati koliko je ilegalnih priključaka. "Procjena je od ovih naših sto i nešto tisuća priključaka da je možda pet do sedam posto ilegalnih te da od našeg ukupnog postotka gubitaka čine isto tako pet do sedam posto", rekao je Blažević i dodao da su Ilegalni priključci raspoređeni proporcionalno po gradu.

Blažević je poručio i da građane Zagreba u ovoj godini sigurno ne očekuje poskupljenje vode.