BEZ FINANCIJSKE STRATEGIJE

Zagrebačkom holdingu upozorenje za neadekvatnu likvidnost

17.08.2013 u 10:14

Bionic
Reading

Agencija Standard&Poor's (S&P) potvrdila je važeći rejting Zagrebačkog holdinga na 'B, uz negativnu prognozu, navevši kao razlog visoku vjerojatnost da će mu grad Zagreb pružiti pravovremenu i dovoljnu izvanrednu pomoć u slučaju financijskog poremećaja.

Kako dodaju, ovakav rejting odražava i njihovu procjenu da je likvidna pozicija Holdinga neadekvatna, a rezultat je i samostalnog kreditnog profila Holdinga, postavljenog na 'ccc+'.

U agenciji, između ostaloga, navode da Holding od 2008. godine nema dugoročnu financijsku strategiju, što pritišće njegov rejting. Kompanija je i dalje predmetom politički motiviranih odluka Grada o trajanju i izvorima prihoda, navode u izvješću.

Ističu da je Holding nedavno proveo neke mjere smanjivanja troškova.

„Prema našem temeljnom scenariju, te mjere, zajedno s povećanim cijenama javnog gradskog prijevoza i opskrbe vodom, te smanjenjem broja građana koji imaju pravo na besplatni prijevoz, mogu poboljšati financiranje Holdinga iz poslovanja u razdoblju 2013-2014. Ipak, naš temeljni scenarij također predviđa da će kompanija nastaviti generirati neto gubitke. Procjenjujemo da će njezin teret duga ostati visok u ovom razdoblju, pri čemu omjer zaduženosti i EBITDA-e procjenjujemo na prosječno 6,5-7 puta, dok će prihodi iz poslovanja u odnosu na dug i dalje biti ispod 10 posto“, kažu u toj agenciji.

Po procjenama S&P-a, izvori likvidnosti Holdinga (gotovina, kreditne linije i prihodi iz poslovanja) pokrivat će svega 33 posto potreba za financiranjem, poput kapitalnih ulaganja i otplate glavnice u idućih godinu dana.

Negativni izgled za rejting Zagrebačkog holdinga odražava mišljenje analitičara S&P-a da bi unatoč povećanoj potpori Grada, Holding mogao biti suočen s pogoršanjem uvjeta kreditiranja ako ne uspije suzbiti gomilanje kratkoročnog duga.

Agencija bi mogla sniziti rejting Holdgina u idućih 12 mjeseci ako ne budu provedene zadovoljavajuće mjere konsolidacije, ako kompanija ne uspije poboljšati svoju profitabilnost, ako poveća kratkoročnu zaduženost više nego što je predviđeno temeljnim scenarijem analitičara S&P-a, ili ako se pogorša pristup Holdinga vanjskim izvorima likvidnosti.

U agenciji napominju i da bi mogli sniziti rejting Holdinga ako revidiraju naniže svoje stajalište o vjerojatnosti da će Grad pružiti pravovremenu i dovoljnu izvanrednu potporu kompaniji u slučaju financijskih poremećaja.

Također, postoji i mogućnost vraćanja izgleda za rejting na stabilne u idućih 12 mjeseci, ako Holding poboljša svoju likvidnu poziciju značajnim smanjenjem svoje kratkoročne zaduženosti, zaključuje se u priopćenju S&P-a.