podnesena prijava

Zagrebački holding odbacio optužbe Inicijative za Jakuševec o biootpadu

04.07.2022 u 21:15

Bionic
Reading

Zagrebački holding odbacio je u ponedjeljak optužbe Inicijative za Jakuševec koja je Državnom inspektoratu podnijela prijavu zbog, kako tvrde protuzakonite prakse Čistoće pri odlaganju biootpada na zagrebačkom deponiju Jakuševec-Prudinec

Udruge okupljene u Inicijativu tvrde da Čistoća, suprotno zakonskim odredbama o gospodarenju otpadom čini niz prekršaja i manipulira dokumentacijom poslovanja tako da biootpad iz smeđih spremnika s područja Zagreba skuplja i odvozi na deponij Jakuševec.

Zagrebački holding na to je reagirao priopćenjem u kojem je "kao neutemeljene, tendenciozne i zlonamjerne" odbacio optužbe iznesene na današnjoj konferenciji za novinare Udruge Ekologija grada.

Holding ističe kako se o izdvojenom biootpadu i odloženom miješanom komunalnom otpadu na odlagalištu Jakuševec vodi dokumentacija sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom i sve količine se uredno prijavljuju u očevidnike, a što potvrđuju i mišljenja redovitih inspekcija.

Napominju pritom da koordiniranim inspekcijskim nadzorom obavljenim u svibnju nisu utvrđene nepravilnosti.

Zagrebački holding objašnjava da je biootpad neupotrebljiv za daljnju oporabu u kompostani ako ga se miješa s drugim vrstama otpada pa je onečišćeni biootpad potrebno dodatnim resursima ponovo razvrstati, kako bi se samo nerazvrstani otpad tretirao kao miješani komunalni otpad.

No, ističu da komunalni radnici ne mogu ne mjestu sakupljanja biootpada izdvojiti miješani komunalni otpad u slučajevima kad uoče da je u pojedinim smeđim spremnicima veći postotak miješanog komunalnog otpada pa se to radi na odlagalištu Jakuševec.

"Na odlagalištu otpada Jakuševec, na platou za prihvat otpada, na posebnom odvojenom dijelu istovaruje se onečišćeni biootpad koji je prikupljen iz kućanstva", priopćio je Holding, tvrdeći da onečišćeni biootpad pomiješan s drugim vrstama otpada ne može ići u kompostiranje.

Objašnjavaju također da se iz prikupljenog biootpada iz kućanstva koji je onečišćen, istog dana odvaja čista komponenta koja se može oporabiti te se odvozi na kompostanu, dok se ostatni otpad ugrađuje u tijelo odlagališta.

Zagrebački holding Ističe da na taj način sprječavaju onečišćenje iskoristivog otpada koji se može oporabiti te istovremeno ne zagađuju okoliš s onečišćenim otpadom i smanjuju troškove transporta otpada koji je neiskoristiv.

Prema podacima Holdinga u prvih pet mjeseci ove godine prikupljeno je 5394 tone čistog biootpada s kućnog praga te 5600 tona neočišćenog biootpada iz kojeg je dodatnim sortiranjem izdvojeno još 866 tona biootpada pogodnog za kompostiranje.